ATP keurt tal van veranderingen goed om de rijkdom van tennis te delen

PARIJS — De ATP, die de professionele tennistour voor mannen leidt, heeft een groot aantal wijzigingen goedgekeurd, waaronder winstdeling tussen toernooien en spelers en het groter en langer maken van nog eens vijf van de top-line Masters 1000-evenementen.

Andrea Gaudenzi, een Italiaanse en voormalige sterspeler, bracht een groot deel van dit langetermijnplan in kaart toen hij zich aanmeldde om voorzitter van de ATP te worden en de functie begin 2020 over te nemen.

Het heeft bijna twee en een half jaar geduurd om het pakket goedgekeurd te krijgen vanwege de uitdagingen van de coronaviruspandemie en de talloze spanningen en leengoederen binnen de sport.

“Dit heeft lang geduurd, en voor mij is het een grote stap in de richting van de spelers en de toernooien die meer op elkaar zijn afgestemd en meer in de geest van het partnerschap, en dat is precies hoe de ATP decennia geleden is ontworpen”, zei Todd. Martin, een voormalige top-vijf singles-speler en voorzitter van de ATP Player Council, die nu de chief executive is van de International Tennis Hall of Fame.

De ATP is een ongebruikelijk, vaak onhandelbaar partnerschap in de professionele sport tussen arbeid en management: spelers en toernooi-eigenaren hebben een gelijke vertegenwoordiging in de raad van bestuur en het vermogen om elkaars initiatieven te blokkeren.

Deze structuur heeft verandering moeilijk en soms tergend langzaam gemaakt in een gefragmenteerde sport die ook zes andere bestuursorganen heeft: de WTA; de Internationale Tennisfederatie; en de vier Grand Slam-toernooien, die onafhankelijk van elkaar en de tours opereren en meer dan 80 procent van de inkomsten in het professionele tennis genereren.

Het nieuwe ATP-pakket, dat donderdag wordt aangekondigd, probeert een deel van die kloof te dichten door andere toernooien te versterken en de rangen binnen de mannentour te sluiten, die verdeeld is door interne onenigheid. Novak Djokovic, momenteel de nr. 1 singles-speler voor heren, leidde de oprichting van de Professional Tennis Players Association in 2020 met als doel meer onderhandelingsmacht voor de spelers te creëren en het aantal spelers uit te breiden dat op tournee de kost kan verdienen.

Maar de meeste topmannen, waaronder Rafael Nadal, Roger Federer en Andy Murray, hebben geweigerd de PTPA te steunen, en alle drie maken ze deel uit van de ATP Player Council, die van groot belang was om de nieuwe wijzigingen goedgekeurd te krijgen.

Het is een veelomvattend plan dat ook strengere regels creëert voor belangenverstrengeling voor bestuursleden en het verbeteren van de spelerscondities tijdens toernooien. Maar de belangrijkste veranderingen komen neer op delen.

De ATP zal de toernooirechten samenvoegen in ATP Media, de verkoop-, productie- en distributietak van de tour. Voor het eerst zullen de Masters 1000-toernooien, de negen topevenementen van de reguliere mannentour, waaronder de Miami Open en BNP Paribas Open in Indian Wells, Californië, een percentage van de inkomsten van ATP Media delen met de toernooien van de lagere categorie. bekend als ATP 500’s en ATP 250’s. De 500’s en 250’s zullen ook een gegarandeerde vertegenwoordiging hebben in een uitgebreide raad van bestuur.

Voor de eerste keer zullen de Masters 1000-toernooien volledig onafhankelijke audits mogelijk maken en de spelers een deel van de winst geven bovenop het basisprijzengeld.

“We zeiden: ‘Laten we echt bij de wortel van het probleem beginnen’, namelijk het gebrek aan vertrouwen tussen spelers en toernooien”, zei Gaudenzi in een telefonisch interview. “En al die gevechten die elk jaar plaatsvinden en 80 tot 90 procent van onze tijd, energie en middelen kosten en allemaal ongeveer 1 procent, 2 procent, 3 procent van het prijzengeld bedragen.”

Gaudenzi zei dat de winstdelingsovereenkomst, net als het ATP-plan als geheel, 30 jaar zou lopen van 2023 tot 2053 en riep op tot een gegarandeerde prijsverhoging van 2,5 procent per jaar bij de Masters 1000-evenementen. Na het auditproces op meerdere niveaus zouden spelers een percentage van de winst krijgen op basis van hun prestaties in alle Masters 1000-toernooien. Als de toernooien geld verliezen, blijft het basisprijzengeld hetzelfde.

Gaudenzi zei dat de jaarlijkse bonuspool ook aanzienlijk zou toenemen, “gericht op $ 20 miljoen” (tegen ongeveer $ 11 miljoen dit jaar), en zou worden uitbetaald aan 30 spelers in plaats van de huidige 12.

In ruil daarvoor breiden de Masters 1000’s uit. Tot nu toe waren alleen Miami en Indian Wells 12-daagse evenementen met trekkingen van 96 spelers. Maar vanaf volgend jaar zullen de toernooien in Madrid, Rome en Shanghai uitbreiden naar 11 of 12 dagen, en de Canadian Open en Western & Southern Open in Mason, Ohio, zullen in 2025 uitbreiden.

Dan zouden alleen de Monte Carlo en Parijs Masters overblijven als een 1000-level-evenement van een week, maar Gaudenzi zei dat de hoop was om ze uit te breiden en er gecombineerde heren- en damestoernooien van te maken.

“We proberen meer dagen premium entertainment te bieden”, zei Gaudenzi.

Hij zei dat uit marktonderzoek bleek dat ongeveer een miljard fans tennis tot op zekere hoogte volgden, maar dat de overgrote meerderheid “alleen in- en uitcheckt in de grote wedstrijden”, zoals “de halve finales en finales van Slams.”

Hij zei dat het doel was om een ​​grotere kern van 100 miljoen fans te creëren die de sport het hele jaar door nauwer volgen.

“De kloof tussen de Slams en de Masters is naar mijn mening nu een beetje te groot als je het vergelijkt met bijvoorbeeld golf,” zei Gaudenzi. “Qua succes en prijzengeld zijn de majors en de PGA Tour een stuk dichterbij, en dat niveau moeten we naar een hoger niveau tillen omdat we fans een verhaal willen geven van januari tot de ATP Finals aan het einde van het jaar. ”

De uitbreiding van de Masters 1000’s zal leiden tot fall-out, waardoor het beschikbare venster voor de kleinere toernooien wordt verkleind, met name de ATP 250’s, de laagste sport op de ladder van de hoofdtour.

“Als het schema wordt gecomprimeerd, verlies je ergens 250’s”, zei Bill Oakes, voormalig toernooidirecteur van een 250 in Winston-Salem, NC. meerdere toernooidirecteuren die zeiden: ‘Ik zal het niet zijn; het wordt de andere man.”

Gaudenzi zei dat het verloop laag zou zijn, maar dat het doel op lange termijn niet alleen was om de ATP te veranderen, maar om tennis als geheel te laten groeien door meer uniform bestuur en waarborgen te creëren. Hij voegde eraan toe dat hij conflicten zoals die dit jaar met Wimbledon probeerde te vermijden, waardoor Russische en Wit-Russische spelers deze zomer niet konden spelen, alleen om de ATP en WTA wraak te zien nemen door het toernooi van ranglijstpunten te ontnemen.

“Het is een ongelukkige situatie die de spelers zeker en iedereen ontwricht”, zei Gaudenzi. “Het enige wat ik kan zeggen is: ik hoop dat dit de laatste keer is dat dit gebeurt.”

Leave a Comment