Column: Saoedisch geld kan universiteitssterren in een lastig parket brengen

DUBLIN, Ohio (AP) — Texas A&M senior Sam Bennett was een mengeling van vreugde en uitputting toen hij voor het eerst door de 36-holes US Open-kwalificatie kwam. Nog te komen is de zwaarste test in golf.

Dat alles zou een koud kunstje kunnen zijn, gezien wat er zou kunnen wachten.

De verleiding van Saoedisch geld uit de LIV Golf Invitational-serie moet zich nog presenteren aan Bennett, de nr. 5 speler op de wereldranglijst voor amateurs.

“Ik denk dat ze weten dat ik voor mijn vijfde jaar terugkom”, zei hij.

En als hij dat niet was?

Bennett dacht even na. De Amerikaanse amateurkampioen James Piot is deze week in Londen, waar hij een signeerbonus heeft ontvangen nog voordat hij mag spelen voor maar liefst $ 25 miljoen aan prijzengeld. Dat geldt ook voor Andy Ogletree, een andere voormalige Amerikaanse amateurkampioen.

En toen barstte hij in een glimlach uit en zei: “Ja, ik zou het waarschijnlijk aannemen.”

Waar anders zou hij toegang hebben tot rijkdom buiten zijn dromen, direct na zijn studie zonder zichzelf ooit te hoeven bewijzen?

Piot heeft de cut gemist in alle vijf zijn PGA Tour-evenementen. Ogletree heeft vijf cuts gemist in de zeven evenementen die hij heeft gespeeld sinds hij een lage amateur was bij de 2020 Masters.

Rory McIlroy was in februari niet helemaal accuraat toen hij zijn beoordelingen aanbood van de poging tot door Saoedi-Arabië gefinancierde overname.

“Dood in het water”, beschreef hij het toen Dustin Johnson en een kleine parade van andere topspelers steun toezegden aan de PGA Tour. En toen zwaaide Greg Norman te veel geld naar Johnson – The Daily Telegraph zet zijn ondertekeningsvergoeding op $ 150 miljoen – voor hem om zijn woord te houden.

“Wie is er nog? Wie is er nog te gaan? Ik zie gewoon geen reden waarom iemand zou gaan,’ zei McIlroy.

Eén reden: geld, een schijnbaar eindeloze voorraad ervan van het openbare investeringsfonds dat wordt gecontroleerd door de regering van Saoedi-Arabië.

McIlroy noemde het ook een pre-Champions Tour-circuit, en dat houdt water vast. Van de zes grote kampioenen die buiten Londen spelen Deze week zijn ze allemaal 37 jaar of ouder. De meeste anderen zullen niet worden gemist, als er al iemand aandacht aan besteedde.

Maar de universiteitsscene lijkt rijp voor rekrutering.

Ze zijn geen PGA Tour-leden en zouden onder geen enkele discipline vallen die commissaris Jay Monahan voor de spelers in gedachten heeft die zijn overgelopen. Zelfs als ze een mooie uitrustingsdeal hebben en een paar bedrijfssponsors, kan dat niet tippen aan wat Norman te bieden heeft.

“Ik voel me slecht om die druk op een kind uit te oefenen”, zei Xander Schauffele. “Je ouders hebben veel invloed. Ze vormen je tot dat punt, en dan heb je die cijfers in het rond. Ik denk dat het brutaal voor ze is om al vroeg met die cijfers om te gaan.”

Zelfs toen de lancering van deze 54-holes, no-cut, shotgun-start-serie slechts twee dagen verwijderd was, bleven er zoveel vragen over die verder gaan dan de onmiddellijke gevolgen.

Krijgt de LIV Golf Invitational punten op de wereldranglijst? Zelfs als dat het geval was voor de eerste, zal het veld naar verwachting gelijk zijn aan een evenement op het tegenovergestelde veld op de PGA Tour.

Van grotere zorg is hoe de majors zullen reageren.

En dus is het conflict voor universiteitsspelers of ze nu geld moeten aannemen en financieel zeker zijn, terwijl ze mogelijk een kans moeten opgeven om in de majors te komen, behalve dat ze zich moeten kwalificeren op de US en British Opens.

Neem nu het geld en ze kunnen altijd wachten om hun carrière op de PGA Tour te beginnen, helemaal opnieuw beginnen met de Korn Ferry Tour-kwalificatieschool of proberen zich te kwalificeren in PGA Tour-evenementen. Dat is de weg die Patrick Reed lang geleden insloeg.

Maar de goeden weten dat ze niet lang nadat ze van de universiteit zijn gekomen, kunnen strijden voor majors. Jordan Spieth bewees dat. Hij was halverwege de Grand Slam, zijn derde jaar uit Texas. Collin Morikawa studeerde in 2019 af aan Cal. Twee jaar later had hij al twee majors gewonnen en stond hij op het punt om nummer 1 te worden. 1 ter wereld.

Davis Riley moest twee jaar op de Korn Ferry Tour doorbrengen omdat de COVID-19-pandemie het afstuderen naar de grote competities een jaar uitstelde. Als rookie heeft hij al verloren in een play-off en is hij nr. 21 in de FedEx Cup.

“Je ziet jongens als Justin (Thomas) en Jordan in majors strijden een paar jaar nadat ze op school zijn geweest,” zei Riley. ‘Er is hier genoeg geld om voor te spelen. Portemonnees gaan omhoog. Ik denk dat sommige mannen graag achter de dollar aan jagen, andere mannen graag achter de trofee aan. Ik kan niet spreken voor andere jongens. Ik wil gewoon buiten zijn. Ik heb mijn hele leven gedroomd om hier uit te komen en op de PGA Tour te spelen. Ik wil toernooien winnen op de PGA Tour.”

Zijn anderen toegewijd aan wat ze altijd al wilden, ook al was dat toen de enige optie? De Norman-groep rekent erop dat spelers hun leeftijdsgenoten met veel minder vaardigheden veel meer geld zien krijgen en er een deel van willen.

Bennett heeft een tatoeage aan de binnenkant van zijn linkerarmwoorden van advies dat zijn vader hem gaf voordat de ziekte van Alzheimer hem beroofde van hun vermogen om te communiceren en uiteindelijk zijn leven opeiste.

Hij liet zijn vader het opschrijven en hij bracht het naar zijn arm zodat hij het kan zien wanneer hij zich opstelt boven een schot.

“Wacht niet om iets te doen.”

Het vijfde jaar bij Texas A&M laat hem wachten. Deze keer is dat misschien geen slechte zaak.

____

Meer AP-golf: https://apnews.com/hub/golf en https://twitter.com/AP_Sports

.

Leave a Comment