David Puig neemt deel aan de finale van het nationale kampioenschap, daarna de LIV Golf-opener

SCOTTSDALE, Ariz. – De regerend Amerikaans amateurkampioen en twee van de tien beste amateurs ter wereld staan ​​vermeld in het veld voor het LIV Invitational Series-evenement van volgende week buiten Londen.

James Piot, de amateurkampioen van 2021, de Arizona State-junior David Puig en de rijzende Thaise ster Ratchanon (“TK”) Chantananuwat zullen als amateurs deelnemen aan het 48-spelertoernooi dat dinsdag werd onthuld na maanden van speculatie. Het evenement met 54 holes staat gepland voor 9-11 juni in de Centurion Club.

Het nieuws kwam ongeveer een uur nadat Puig’s Sun Devils-team door was gegaan naar de finale van het NCAA Championship. Hij zei daarna in een interview met GolfChannel.com dat hij enthousiast is over zijn tweede carrière-uitstapje tegen de profs, nadat hij vorig jaar als 34e eindigde op de DP World Tour’s Spanish Open.


Johnson, Garcia headlinen anaugurele LIV-golfveld

Johnson, Garcia headlinen anaugurele LIV-golfveld

“Ik dacht dat het een goede zaak voor mij was”, zei hij dinsdagavond na het winnen van zijn halve finale. “Omdat ik uit Spanje kom, dacht ik dat ik tot nu toe redelijk goed heb gespeeld en ik heb de afgelopen drie of vier jaar slechts één vrijstelling gekregen voor een European Tour-evenement. Ik wilde meer spelen en voorbereid zijn op de toekomst.”

Hoewel het LIV-evenement een beurs van $ 25 miljoen aanbiedt – de rijkste in de golfgeschiedenis – zei Puig dat hij niet rechtstreeks een deel van het toernooiprijzengeld ontvangt, waardoor hij zijn amateurstatus kan behouden. (Een bron zei dat de amateurs nog steeds kunnen worden gecompenseerd met andere middelen, zoals een naam, afbeelding en gelijkenis.) Puig zei dat zijn huidige plan is om in de zomer van 2023 prof te worden na het NCAA-kampioenschap, dat wordt georganiseerd op Grayhawk Golf Club. , in de buurt van de campus van de staat Arizona.

Puig, negende in de World Amateur Golf Rankings, staat hoog aangeschreven en is de afgelopen twee seizoenen een van de beste spelers geweest op het gebied van universiteitsgolf. Piot was een onaangekondigde Amerikaanse amateurkampioen die niet goed speelde in zijn laatste seizoen voor Michigan State en als 140e eindigde op de Golfstat-ranglijst. Chantananuwat, 14, is de jongste speler die een OWGR-gesanctioneerd evenement wint.

De beslissing van Puig kan belangrijke gevolgen hebben voor zijn aanstaande collegeseizoen.

Als junior was hij al ingeschreven in het PGA Tour University-programma dat speelkansen zal toekennen aan de beste senioren van de universiteit. De top vijf spelers in het klassement ontvangen de volledige Korn Ferry Tour-status (evenals toegang tot de laatste fase van Q-School, met de mogelijkheid om een ​​van de 25 beschikbare PGA Tour-kaarten te verdienen), en nrs. 6-15 status op een van de andere overkoepelende circuits van de Tour.

In een duidelijke poging om universiteitsspelers ervan te weerhouden deel te nemen aan de door Saoedi-Arabië gesteunde serie, heeft de Tour eerder deze maand wijzigingen aangekondigd in het tweejarige programma, waarbij wordt gezegd dat spelers hun geschiktheid verliezen als ze deelnemen aan een professioneel toernooi dat niet wordt erkend door de Official Wereldgolfranglijst. Vooralsnog kent het LIV-circuit geen wereldranglijst toe.

Hoewel het klassement voor stijgende senioren nog niet openbaar is gemaakt, zei Puig dat vanwege zijn door blessures geteisterde juniorseizoen – hij won één keer maar miste ook veel tijd met pols- en rugblessures – het hoogst onwaarschijnlijk was dat hij bij de top 5 zou eindigen , behoudens een sensationele seniorencampagne. Hij dacht dat zijn kansen op een volledig Korn Ferry Tour-lidmaatschap ook werden verminderd met de getalenteerde groep spelers die terugkeerde naar school, waaronder Hogan Award-winnaar Ludvig Aberg en Oklahoma State-ster Eugenio Chacarra.

“Ik weet dat ik waarschijnlijk in de top 15 kan komen,” zei Puig, “maar ik speel liever in Europa dan in Canada, omdat ik misschien andere uitnodigingen krijg met de Challenge of DP World Tour via de Spaanse Federatie. Het is een kwestie van twee jaar en ik speelde dit jaar niet erg goed. Dus ik moet de andere kansen benutten.”

DOOR Brentley Romine

Texas en de staat Arizona overleefden dinsdag een marathon bij het NCAA-kampioenschap om hun tickets voor de finale van woensdag in Grayhawk te slaan.

Puig zei dat hij, indien uitgenodigd, zou overwegen om andere LIV-evenementen op het schema van acht toernooien te spelen, maar hij zet zich momenteel alleen in voor de opener. Hij heeft een druk zomerschema met start in de Amerikaanse amateur, Britse amateur en Europese amateur, naast andere grote evenementen, waarbij het collegeseizoen van 2022-23 in de herfst begint.

Het valt nog te bezien hoe de Tour zal reageren op degenen die het voortouw nemen in het inaugurele LIV-evenement, maar Puig zei dat fulltime deelnemen aan de Tour zijn ultieme doel blijft.

“Oh ja, dat is zeker – dat is mijn doel,” zei hij. “Ik wil tegen de beste spelen, en voorlopig heeft de LIV goede spelers, maar niet de beste spelers, en ik wil tegen de beste spelers ter wereld spelen. Maar ik heb ook het gevoel dat ik beter moet worden, en dat is wat het LIV-toernooi me gaat geven. Ik wil beter worden en hopelijk ooit op de PGA Tour spelen.”

.

Leave a Comment