De code kraken in Brookline’s eerbiedwaardige en fel besloten The Country Club

Dat wil niet zeggen dat Fred Waterman, een gepensioneerde sportjournalist die de facto historicus van de club is, geen verhalen te vertellen heeft. Hij doet. Zijn favoriet is Francis Ouimet, de 20-jarige voormalig caddie en autodidactische speler die naast The Country Club woonde en alleen zijn clubs over de straat hoefde te dragen om de US Open van 1913 te winnen. (Ouimets verbluffende triomf op twee van de beste golfers van Groot-Brittannië is het onderwerp van een niet-half slechte Hollywood-film, “The Greatest Game Ever Played”, met in de hoofdrol Shia LaBeouf als de onwaarschijnlijke overwinnaar.)

De Amerikaanse golfer Francis D. Ouimet, midden, schudde de hand van Harry Vardon, links, en Ted Ray, beiden uit Groot-Brittannië, tijdens het US Open-golftoernooi van 1913 in The Country Club in Brookline.

Maar één ding Waterman, al meer dan 30 jaar clublid, zal niet praten over – in feite, niemand geassocieerd met de club zal – is het lidmaatschap van TCC. Een voordeel van het behoren tot de plaats is anonimiteit, dus de namen van de ongeveer 1.300 leden worden strikt vertrouwelijk gehouden, alsof hun openbaarmaking de nationale veiligheid in gevaar zou kunnen brengen. De club is zo privé dat vrijwel iedereen die voor dit verhaal werd gecontacteerd, niet reageerde of botweg weigerde te worden geïnterviewd, althans officieel.

“Mijn slimmere vrienden hebben voorgesteld dat ik weiger”, antwoordde een lid in een e-mail. “Ik hou van TC. Laten we het daarbij laten.”

Op een recente doordeweekse ochtend gonsde het op het terrein van de club. Terwijl sproeiers hier en daar tot leven kwamen, kwam er een tijdelijke tribune naast het mooie, gele dakspaan dat het belangrijkste clubhuis is. Het was nog vroeg, dus de parkeerplaats stond nog niet vol met Mercedes sedans en Land Rovers.

De reputatie van de Country Club als exclusief – of exclusief, afhankelijk van uw standpunt – is welverdiend. TCC, opgericht in 1882 door een handvol rijke mannen met goede connecties, was de eerste ‘country club’ in de Verenigde Staten en nam De naam komt van een sociale club die halverwege de 19e eeuw door Engelssprekende handelaren in China werd opgericht. En net als andere archaïsche instellingen in de VS, was het vele, vele jaren geheel mannelijk en geheel blank.

Een paar golfers speelde op 26 mei de 18e green in The Country Club in Brookline. De club organiseert de 2022 US Open, met oefenrondes vanaf 13 juni. Craig F. Walker/Globe Staff

Joodse mensen werden pas in de jaren zeventig toegelaten tot The Country Club; vrouwen (als volwaardige leden) tot 1989; en gekleurde mensen tot 1994. Zelfs met die veranderingen bleef de toelating zeer selectief. In zijn memoires uit 2011, “A Reason to Believe”, onthulde voormalig gouverneur Deval Patrick dat hij en zijn vrouw, Diane, door TCC werden afgewezen – “geblackballd”, schreef hij.

Het is niet alleen het lidmaatschap van TCC dat monochromatisch was. Historisch gezien heeft het tribalisme van Boston en zijn buitenwijken veel clubs gescheiden gehouden. De lidmaatschappen van Pine Brook Country Club in Weston en Belmont Country Club zijn lange tijd overwegend joods geweest, en de Charles River Country Club in Newton is een Ierse enclave.

“[TCC] was vroeger een paradijs met veel wespen’, zegt een van zijn leden, zoals velen die door de Globe zijn bereikt, niet bereid om genoemd te worden uit angst om het clubdecor te schenden. “Maar dat is aan het veranderen. Het is nu elke kleur van de regenboog.”

Trots ouderwets, TCC kijkt scheef naar beroemdheden. Het heeft niet de aandacht nodig of wil die de superberoemde mensen vaak trekken. Dus toen de toenmalige quarterback van patriotten Tom Brady en zijn vrouw, supermodel Gisele Bundchen, in 2015 in aanmerking kwamen voor lidmaatschap, weigerde de club. Oudere leden maakten zich zorgen dat het echtpaar, wiens landgoed in Chestnut Hill op slechts een steenworp afstand van de club lag, een spektakel zou kunnen zijn. (Brady was destijds viervoudig Super Bowl-kampioen, was en is een uitstekende amateurgolfer, en nog steeds een object van immens belang voor de paparazzi.)

Bundchen werd een paar jaar later toegelaten tot The Country Club, wat betekende dat Brady, als haar echtgenoot, dat ook was. Daarna, totdat hij afscheid nam van de Pats, was Brady af en toe aanwezig op de baan, herinnert een TCC-lid zich, met spelende partners waaronder Larry Fitzgerald, de voormalige ontvanger van Arizona Cardinals.

“Ik ken Gisele niet, maar uit alle rapporten blijkt dat ze een geweldig persoon is”, zegt een prominente zakenman uit Boston die al tientallen jaren lid is van TCC. “Ze is echt heel geliefd.”

Een US Open-plaat uit 1988 wordt getoond in The Country Club in Brookline. De club organiseert van 13 tot 19 juni de US Open van 2022. Craig F. Walker/Globe Staff

Waterman zou het toelatingsproces van de club niet bespreken – “Daar praten we niet over”, zegt hij met een flauwe glimlach – maar een paar leden zouden dat wel doen – natuurlijk anoniem. Aanvragers moeten worden gesponsord door twee huidige TCC-leden en de selectiecommissie voorzien van referenties van acht mensen met wie ze een sociale – niet zakelijke – relatie hebben. Aanvragers moeten ook bij een cocktailreceptie met de commissie struinen. De namen van de genomineerden worden gedeeld met de hele leden, maar de commissie heeft het laatste woord. En de startvergoeding? Het is veel — tienduizenden dollars — maar minder dan op sommige andere plaatsen, waaronder de countryclubs in Wellesley en Weston.

Voorspelbaar, sommige hoge status cijfers op het gebied van recht, geneeskunde, financiën en zaken behoren tot TCC, volgens een oud lid, maar de gesprekken over de cursus kunnen worden opmerkelijk alledaags.

“Het is echt hetzelfde spul dat je op een gemeentelijke cursus krijgt – niets inhoudelijks, misschien af ​​​​en toe een aandelentip”, zegt hij. “Het zijn mensen die praten over sport, over welke club ze moeten gebruiken, over hoe slecht ze spelen.”

Dat is misschien waar, maar openbare cursussen geven niet zo nadrukkelijk prioriteit aan fatsoen als The Country Club. Een voormalige werknemer die bij andere privéclubs in Boston heeft gewerkt, zegt dat TCC ongewoon strenge regels hanteert met betrekking tot etiquette en uiterlijk: het dragen van een gekreukte broek of een niet-geplooid overhemd, het gebruik van mobiele telefoons, zichtbare tatoeages en kauwgom kauwen zijn slechts een paar dingen die het personeel niet mag doen. leden.

“Het is een heel krap schip”, zegt de oud-medewerker.

Maar de club moderniseert, zij het geleidelijk. Het heeft onlangs zijn eerste vrouwelijke algemeen directeur, Kristen LaCount, aangenomen en een kleedkamer voor vrouwen gebouwd die vergelijkbaar is met die voor mannen. Voorheen degradeerde de club vrouwen naar een kleedruimte die een fractie kleiner was dan die van de mannen.

“Het evolueert, langzaam en gestaag”, zegt de ex-werknemer. “En naarmate de oudere generatie uitfaseert, denk ik dat je meer verandering zult zien.”

“De club moet zich blijven ontwikkelen”, zegt Waterman. “Anders word je gewoon een anachronisme.”

De uitmuntendheid van de cursus staat buiten kijf. Serieuze golfers zijn het erover eens dat TCC, dat drie eerdere US Opens heeft georganiseerd, evenals de Ryder Cup van 1999, een van de beste golfbanen ter wereld is. (Het staat op nummer 17 op de lijst van de 100 beste banen van Amerika door Golf Digest.) En het 230 hectare grote terrein van de club heeft andere voorzieningen, waaronder binnen- en buitentennisbanen, een zwembad van olympisch formaat, een skeet-baan, een curlingbaan en schaats vijver.

De vijver, gelegen achter de derde green, heeft een indrukwekkende eigen stamboom. Begin jaren vijftig oefende de Newton-tiener Tenley Albright, een getalenteerde kunstschaatsster, daar haar spins. Normaal schaatste Albright binnen, maar grote wedstrijden, waaronder de Olympische Spelen, werden buiten gehouden.

“Ik moest uitvinden hoe ik moest trainen voor ijs waar ik niet aan gewend was, weersomstandigheden die ik niet gewend was”, zegt Albright, een TCC-lid dat nu in de 80 is. “Dus ik ging naar [The Country Club] en verkend, en de vijver was fantastisch.”

Als tiener in de jaren vijftig oefende Tenley Albright haar spins op de vijver van The Country Club. Ze werd de eerste Amerikaanse vrouwelijke skater die een Olympische gouden medaille won.hand-out

Omdat Albright overdag druk met school was, liet de caddiemeester van de club een sleutel van de verwarmingshut in de goot achter, zodat Albright ‘s avonds, alleen verlicht door de maan, haar achtjes kon oefenen.

“Dat ik dat kon, maakte het verschil”, zegt ze.

Albright won de zilveren medaille op de Olympische Spelen van 1952 in Oslo, en vier jaar later, in Italië, werd ze de eerste Amerikaanse vrouwelijke skater die een Olympische gouden medaille won. (Toen ze klaar was met schaatsen, ging Albright naar de Harvard Medical School en werd, net als haar vader, chirurg.)

Hoewel The Country Club misschien niet geniet van de aandacht die een evenement als de US Open trekt, lijkt het personeel onaangedaan. Sean McSwiney, de restaurantmanager van TCC, begon 34 jaar geleden bij de club als afwasser. Nu legt hij de menu-opties uit aan leden en gasten – “onze chef-kok uit Kathmandu maakt een curry als geen ander!” – en zorgt ervoor dat de bar gevuld is met veel Pappy Van Winkle, de onmogelijk te vinden bourbon die voor maximaal $ 2.000 per fles wordt verkocht.

Het Country Club-insigne siert de stoelleuningen in de Grill Room van de club in Brookline.Craig F. Walker/Globe Staff

McSwiney zegt dat hij ernaar uitkijkt om de beste golfers ter wereld te ontvangen en de enorme menigten die over de baan zullen dwalen en naar hen zullen kijken. Maar net als iedereen bij The Country Club zal hij opgelucht zijn als het toernooi voorbij is.

“Een van deze om de 25 jaar is genoeg”, zegt hij.

Correctie: een eerdere versie van dit verhaal miste de locatie van de Charles River Country Club. De club is gevestigd in Newton.


Mark Shanahan is te bereiken via mark.shanahan@globe.com. Volg hem op Twitter @MarkAhanahan.

Leave a Comment