De volgende geweldige tennistiener is hier

In deze sportcolumn zullen de komende 800 woorden gek worden over het tiener-mannentennisfenomeen Carlos Alcaraz, dus in het belang van terughoudendheid wil ik beginnen met een paar, verstandige Ja maar kanttekeningen.

Ja maar: Alacaraz is jong, en tennis heeft de vreselijke gewoonte om jonge spelers voortijdig te verheffen, wat een oneerlijke last vormt voor atleten die moeten mogen grinden en falen en langzaam in zichzelf moeten groeien (of niet). Ik geloof niet dat deze column zo’n overschrijding is – het is vrij duidelijk dat Carlos Alcaraz is aangekomen als een tennisster – maar op de rem trappen is nooit een slecht idee.

Ja maar: De Rafael Nadal die Alcaraz afgelopen weekend versloeg, werkt nog steeds aan zijn weg terug van een ribblessure.

Ja maar: De Novak Djokovic die Alcaraz een dag later versloeg, heeft een vlekkerige kalender gespeeld, want, nou ja, je weet wel waarom, laten we er geen slappe kabelnieuwsshow van maken.

Nog een waarschuwing: het Madrid Open, dat Alcaraz zondag won? Het is een prestigieus best-of-three-sets-toernooi in het thuisland van Alcaraz, maar laten we ons verstand niet verliezen. Voor de groten als Rafa en Nole zijn het de grote toernooien – de snakepits van vijfsettennis – die de carrière van een kampioen het meest bepalen.

OK, dat is het echt voor de ja maar. Laten we gek worden.

CARLOSSSSSS ALCARAAAZZ!!!

Als je niet in deze bus zit, stap dan in deze bus. De man is meeslepend. Ik weet dat er op dit moment NBA- en NHL-play-offs zijn, en er was een autoconclaaf met hoge snelheid in Miami, en het paard waarvan niemand dacht dat het zou winnen, won de paardenrace. Maar naar mijn mening is de gunstige opkomst van Carlos Alcaraz misschien wel het meest opwindende verhaal in de sport op dit moment.

Wat Alcaraz dit weekend op de rode aarde deed, voelde als een brandstofinjectie voor een sport die nog steeds vasthoudt aan het Nadal / Djokovic / Roger Federer “Big Three” -tijdperk.

Vrijdag: Alcaraz reed landgenoot/idool Nadal voorbij in drie sets, 6-2, 1-6, 6-3, waarbij hij de 35-jarige linkshandige te slim af was op zijn favoriete ondergrond.

Zaterdag: Alcaraz won een rollende halve finale over een indrukwekkend on-vorm, sluwe Djokovic, 6-7 (5), 7-5, 7-6 (5).

Zondag: In wat aanvoelt als een beleefd aperitief, won Alcaraz het toernooi met een 6-3, 6-1 smush van een hulpeloze nummer 1 van de wereld. 3, Alexander Zverev.

Zoals tennisblitzes gaan, is het historisch. Alcaraz (die eerder deze week ook top 10 Cameron Norrie versloeg) is de eerste speler die ooit Nadal en Djokovic versloeg op hetzelfde graveltoernooi. Het is zijn vierde overwinning van het jaar, na overwinningen in Rio, Miami en Barcelona. Alcaraz is 28-3 van het seizoen en heeft de laatste zeven top 10 tegenstanders die hij heeft gezien.

“Op dit moment ben je de beste speler ter wereld”, zei Zverev tegen Alcaraz nadat hij zondag verloor.

“We zien een supernova”, zei Jim Courier op het Tennis Channel.

Dit is het deel waarin ik benadruk dat Carlos Alcaraz 19 jaar oud is. En hij werd 19… afgelopen donderdag.

Alcaraz is geen komeet uit het niets. Tennisnoten zijn al een tijdje rechtshandig op de El Palmar, Murcia. Gecoacht door de voormalige No. 1 Juan Carlos Ferrero, Alcaraz is een verzameling van 1,80 meter hoog van slechte grondslagen en krachtig serveren gecombineerd met een behendige netgame, en het afgelopen jaar is hij gestegen op de ranglijst in de ATP-top 10 voor heren.

Maar de afgelopen maanden heeft Alcaraz het naar een ander niveau getild. Zijn optreden in Madrid was niet het geval van een inconsequente jonge speler die plotseling vlam vatte of zich tegoed deed aan de slechte vorm van de competitie. Zelfs tegen Nadal en Djokovic speelde Alcaraz zelfverzekerd en dicteerde de actie. Hij speelde 10 jaar ouder dan zijn leeftijd. Het was onthutsend om te zien.

“De man gaat van verdediging naar aanval, zoals ik ooit heb gezien”, zei Andy Roddick op het Tennis Channel na de finale van zondag. Hij noemde de dropshot van Alcaraz ‘de beste dropshot die ik ooit heb gezien’.

Oh ja. Laten we praten over De dropshot van Alcaraz voor een seconde. Het is een wrede slag, geplaatst vanaf de basislijn, van beide kanten, goed vermomd, vol spin, ofwel onomkeerbaar, of, indien terug te draaien, onmogelijk te pareren met enig tempo. Het gaf Nadal aanvallen. Het gaf Djokovic aanvallen. Het maakte Zverev zag eruit alsof hij met pensioen wilde gaan. De dropshot van Alcaraz is mijn nieuwe favoriete shot in tennis, en ik kijk ernaar uit om nooit in mijn leven zo’n slag te slaan.

Carlos Alcaraz versloeg Rafael Nadal in de kwartfinales van het Madrid Open.


Foto:

Oscar J. Barroso/Zuma Press

De voor de hand liggende gemakkelijke vergelijking hier is Nadal, die een generatie geleden de tiener, Capri-gehijgde sensatie uit Spanje was, bovennatuurlijk begaafd op klei, en al snel al het andere. Herentennis heeft sindsdien geen vergelijkbaar wonderkind meer gehad, en dus is de verleiding onvermijdelijk om een ​​soort Jordan-naar-LeBron-reeks van Spaanse tennissterren te creëren. Als Alcaraz (die zich net heeft afgemeld voor een toernooi in Rome) de vaart erin kan houden om Nadal’s idylle van Roland Garros binnen te rollen, zal het geroezemoes erg luid worden.

Hierop zeg ik: laat Carlos Carlos zijn. Ondanks de parallellen is Nadal een onmogelijke maatstaf voor een speler die geen enkele major heeft verzameld of de hoge stralen van de schijnwerpers heeft gevoeld. Het zal interessant zijn hoe Alcaraz meer dan vijf sets standhoudt – dat is wanneer Nadal je echt kan pakken – of hoe hij omgaat met roem terwijl de aandacht steeds groter wordt. Het zal veelzeggend zijn om hem de onvermijdelijke teleurstellingen en liefdesverdriet te zien doorstaan.

Zo weet je of hij hiervoor gebouwd is. Als de Big Three-generatie iets heeft laten zien, is het dat zelfs de meest triomfantelijke tenniscarrières struikelen, tegenslagen en lange wandelingen in de wildernis bevatten. Carlos Alcaraz is net zo’n getalenteerde jonge speler als het mannentennis in lange tijd heeft gezien, maar de weg is lang. Laat hem zijn eigen weg gaan.

DEEL JE GEDACHTEN

Wat vind je van het succes van Carlos Alcaraz tot nu toe in 2022?

Heb je je ooit afgevraagd hoe tennisprofs in staat zijn om de bal met zoveel kracht te raken, onder extreme hoeken en met ongelooflijke nauwkeurigheid, terwijl ze hem toch in de baan houden? Het komt neer op natuurkunde. Daniela Hernandez van WSJ legt uit wat je kunt leren van de natuurkunde die tennisprofessionals hun voorsprong geeft. Fotocomposiet: Adele Morgan

Schrijf naar Jason Gay op Jason.Gay@wsj.com

Copyright ©2022 Dow Jones & Company, Inc. Alle rechten voorbehouden. 87990cbe856818d5eddac44c7b1cdeb8

.

Leave a Comment