Dustin Johnson, Sergio Garcia headliner evenement in Londen

Dustin Johnson, nr. 13 in de wereld, is de headliner op het gebied van het eerste LIV Golf-evenement.

Getty Images

Na veel wikken en wegen en herhaaldelijk uitstel is het veld voor de eerste LIV Golf Invitational eindelijk vrijgegeven, en er zijn enkele verrassingen: Dustin Johnson is binnen. Sergio Garcia doet mee. En voor nu, 40 anderen.

Een lijst van 42 spelers werd dinsdag aangekondigd – met name zes verlegen van de beloofde 48 spelers voor het evenement – slechts negen dagen voor de eerste ronde van het evenement, dat zal plaatsvinden in de Centurion Club buiten Londen. Het is het eerste van acht LIV-evenementen die gepland staan ​​voor 2022, vijf in de Verenigde Staten en drie internationale, die zowel direct als indirect zullen concurreren met de PGA Tour.

Johnson’s opname is enigszins verrassend, aangezien hij drie maanden geleden in een verklaring zijn trouw aan de PGA Tour beloofde. “De afgelopen maanden is er veel gespeculeerd over een alternatieve tour”, staat in de verklaring te lezen. “Een groot deel daarvan lijkt mij en mijn toekomst in het professionele golf te hebben omvat. Ik voel dat het nu tijd is om dergelijke speculaties te laten rusten. Ik ben volledig toegewijd aan de PGA Tour.” Zijn standpunt leek de afgelopen maanden helemaal niet te veranderen, hoewel hij twee weken geleden tijdens het PGA Championship een iets andere gedachte opperde:

“Ik bedoel, ik denk dat golf op een goede plek is, en ik denk wat… [LIV Golf is] doen is – kan mogelijk goed zijn voor het golfspel. Ik ben opgewonden om te zien wat hier over een paar weken gebeurt’, zei Johnson.

“Opgewonden betekenis?” vroeg een verslaggever.

‘Ik zal kijken,’ zei Johnson.

Phil Mickelson op US Open 2021

Waar is Phil Mickelson? Een tijdlijn van zijn controversiële 2022

Door:

Josh SensGarcia’s opname is veel minder verrassend. Slechts een paar weken geleden werd hij op camera betrapt terwijl hij een functionaris van de PGA Tour-regels uitschelde en zei: “Ik kan niet wachten om deze tour te verlaten.” Andere notabelen zijn onder meer Ian Poulter, Lee Westwood, Louis Oosthuizen, Kevin Na en Talor Gooch.

Afwezig, althans voorlopig, is Phil Mickelson, van wie al lang geruchten gaan dat hij betrokken is bij de competitie, maar die de afgelopen maanden met verlof is gegaan. Opmerkingen die Mickelson maakte over de PGA Tour in een recent gepubliceerd boek, wekten veel kritiek en zelfs minachting van mede Tour-spelers. Mickelson sloeg de Masters over en zelfs het PGA Championship, waar hij titelverdediger was. Wanneer hij van plan is te spelen, zowel in LIV Golf-evenementen als op de PGA Tour, valt nog te bezien.

Het evenement gaat verder vanaf dinsdag volgende week, met 12 aanvoerders die spelers selecteren in een slangachtige trekking. Woensdag is er een pro-am, waarbij de eerste van drie ronden begint met een shotgun-start op donderdagmiddag, de eerste dag die openstaat voor toeschouwers. Het evenement biedt een beurs van $ 25 miljoen, waarvan $ 20 miljoen zal worden toegekend voor individuele uitvoeringen, en de rest wordt uitgedeeld aan de top drie teams. De laatste die op de laatste plaats eindigt, verdient $ 120.000.

De enorme uitbetalingen – de grootste beurs voor één evenement in de golfgeschiedenis – waren het visitekaartje voor zowel het evenement als de LIV Golf-serie, die beide worden gefinancierd uit de diepe zakken van het openbare investeringsfonds van de Saoedi-Arabische regering. Het is die connectie, gecombineerd met Saoedi-Arabië’s mensenrechtenrecord, die de serie controversieel heeft gemaakt.

Grotendeels hebben de beste spelers ter wereld de competitie gemeden en hun trouw aan de PGA Tour beloofd. Maar, zoals altijd, trouw lijkt vloeiend te zijn. Op een gegeven moment, vóór de opmerkingen van Mickelson, leek LIV Golf bereid om een ​​veld aan te kondigen met top 10-spelers. Maar het verzet van Mickelson was zo hevig dat veel spelers aarzelden, volgens rapporten. Nu is de volledige lijst beschikbaar.

Tot nu toe heeft PGA Tour-commissaris Jay Monahan niet het idee gehad dat Tour-leden zouden kunnen deelnemen aan LIV Golf-evenementen en PGA Tour-evenementen, die de rest van het kalenderjaar op verschillende punten zullen overlappen. Zo zal het evenement in Londen op hetzelfde moment plaatsvinden als de Canadian Open van de PGA Tour. Tourspelers die in Londen wilden spelen, moesten op grond van de Tour-regelgeving een aanvraag indienen om vrijgelaten te worden om deel te nemen aan een evenement dat op hetzelfde moment als een Tour-competitie werd gehouden. Hoewel die releases in het verleden zijn goedgekeurd, waren ze dit keer niet.

“We hebben degenen die zich hebben aangemeld op de hoogte gebracht dat hun verzoek is afgewezen in overeenstemming met de PGA Tour Tournament-voorschriften”, schreef Tyler Dennis, een vice-president van Tour in een memo. “Als zodanig zijn Tour-leden niet geautoriseerd om deel te nemen aan het evenement van de Saudi Golf League in Londen volgens ons Reglement.

“Als ledenorganisatie zijn we van mening dat deze beslissing in het belang is van de Tour en zijn spelers.”

Het is duidelijk hoe de PGA Tour over LIV denkt, en het is nu veel duidelijker hoe verschillende spelers het ook doen.

Bekijk hieronder de volledige lijst met spelers die zich hebben ingezet:

Oliver Bekker

Richard Bland

Laurie Canter

Ratchanon ‘TK’ Chantananuwat (Amateur)

Hennie Du Plessis

Oliver Fisher

Sergio García

Talor Gooch

Branden Grace

Justin Harding

Sam Horsfield

Dustin Johnson

Matt Jones

Sadom Kaewkanjana

Martin Kaymer

Phachara Khongwatmai

Sihwan Kim

Ryosuke Kinoshita

Chase Koepka

Jinichiro Kosuma

Pablo Larrazabal

Graeme McDowell

Jediah Morgan

Kevin Na

Shaun Norris

Andy Ogletree

Louis Oosthuizen

Wade Ormsby

Adrian Otaegui

Turkse Pettit

James Plot (Amateur)

Ian Poulter

David Puig

JC Riche

Charl Schwartzel

Hudson Swafford

Hideto Tanihara

Peter Uehlein

Scott Vincent

Lee Westwood

Bernd Wiesberger

Blake Windred

Leave a Comment