Een reden om voor Saoedi’s te pleiten – ze nemen Sergio Garcia!

Ergens diep in de ingewanden van het budget voor LIV Golf, ruim onder de lucratieve prijzengelden en exorbitante fooien om de gratuite over het hoofd te zien, dichter bij de schamele media-aankopen om fluweelzachte berichtgeving te krijgen, zou er een regel moeten zijn voor luierverschoonfaciliteiten gebruikt door de zieke of betrouwbare infantiele die zijn kleedkamers zal bezetten.

Neem Sergio Garcia (“alsjeblieft”, citeert Henny Youngman). Garcia is niet helemaal een eendimensionale peilstok. Hij kan af en toe beminnelijk en grappig zijn, maar zelfs op 42-jarige leeftijd is hij het bewijs dat leeftijd en volwassenheid elkaar uitsluiten. In de eerste ronde van het Wells Fargo Championship op donderdag toonde hij opnieuw zijn neiging om elk ongemak als onrecht te beschouwen.

Nadat hij door een official van de PGA Tour werd geïnformeerd – ten onrechte, zo bleek later – dat hij de beschikbare tijd had opgebruikt om zijn bal in een hindernis te vinden, snauwde Garcia. “Ik kan niet wachten om deze tour te verlaten”, kondigde hij aan. “Ik kan niet wachten om hier weg te gaan.” Hij stampte nog wat rond en voegde er toen aan toe: “Nog een paar weken, ik hoef niet meer met je om te gaan.”

De ongelukkige ambtenaar moet zich hebben gevoeld als een barman die een oorlogvoerende dronkaard weigert, alleen maar om te horen dat hij zijn gewoonte ergens anders overneemt.

Het vertrek van de PGA Tour waarnaar Garcia verwees, wordt verondersteld te betekenen dat hij de door Saoedi-Arabië gefinancierde serie sportwastoernooien van LIV Golf speelt, die volgende maand in het VK van start gaat. Hij heeft dit zelf niet bevestigd – Garcia vermeed de media na zijn eerste en tweede rondes, maar zijn agent erkende dat hij de vereiste vrijlating van de PGA Tour had aangevraagd om het inaugurele Saudi-evenement in de buurt van Londen te spelen.

Concurreren daar betekent niet noodzakelijk een onderbreking van de PGA Tour. Verschillende leden zullen gaan, aangezien de Tour lang geleden een precedent heeft geschapen dat buitenlandse geldgrepen toestaat. Het spelen van het tweede Saoedische evenement van 1-3 juli in Portland, Oregon, zou een andere zaak zijn. Het tourbeleid staat geen vrijstellingen toe voor evenementen die in de VS worden gehouden. Leden die deze regel trotseren om in Portland te spelen, kiezen expliciet partij. Disciplinaire maatregelen en langdurige rechtszaken zouden waarschijnlijk volgen.

Garcia controleert alle kenmerken die veel voorkomen bij spelers die verband houden met de Saoedische poging om professioneel golf te kapen: de beste dagen zijn in het achteruitkijkscherm, heeft alle kampioenschappen behaald die waarschijnlijk in majors zijn, speelt niet consequent goed genoeg om te profiteren van verhoogde portemonnees op de PGA Tour, niet geliefd genoeg om fan-betrokkenheidsbonussen te oogsten, begiftigd met een sterk gevoel van recht en verteerd door kleine grieven (meestal denkbeeldig).

Sinds hij in 1999 beroemd werd, heeft Garcia $ 54 miljoen verdiend op de PGA Tour, maar zijn carrière werd gekenmerkt door prikkelbaarheid. Om maar een paar voorbeelden te noemen: zijn schoen in een galerij gooien; in een beker spugen, de loogey voor die ongelukkige groepen achter zich latend; fans afwijzen (ik zou hem dat vergeven – Bethpage-galerijen waren onaangenaam); bunker-rakers en onzichtbare krachten de schuld geven van zijn verlies in de ’07 Open in Carnoustie; lusteloos verontschuldigen voor een racistisch geladen crack over Tiger Woods; DQ’d zijn van de Saudi International in ’19 voor het opzettelijk beschadigen van vijf greens door zijn club te tomahawken.

Sta even stil bij dat laatste: zijn gedrag werd ooit door de Saoedi’s als overdreven beschouwd.

Garcia deelt nog een ander kenmerk met zijn collega’s die ook veel aaien met de liefhebbers van bottenzaag: hun afwezigheid bij de PGA- of DP World-tours zou nauwelijks worden opgemerkt. Dat is de ontkoppeling in het hart van de Saoedische verleiding. De bedragen die door LIV Golf worden aangeboden, overtuigen spelers dat ze elite zijn, maar alleen de ouverture vermaken is de erkenning dat ze dat niet zijn, dat hun vermogen om te concurreren tegen ‘s werelds beste is sterk verminderd, dat ze een potentiële ereplaats zullen ruilen voor een verzekerde plek in de hal van schaamte.

Er is misschien wat meer respect voor eerlijke spelers die toegeven dat ze gemotiveerd zijn door geld en niet gestoord worden door moraliteit. Sommige, maar niet veel. Het is nog steeds relevant wat spelers bereid zijn te doen voor dat geld, namelijk stromannen zijn voor de public relations-agenda van een laakbaar regime. Maar in plaats van transparantie krijgen we afschuwelijke dubbelzinnigheden als ze proberen hebzucht te presenteren als een daad van openbare dienst.

In een interview met Jamie Weir van Sky Sports gaf Lee Westwood toe dat de Saoedi’s problemen hebben – hij zei bijna “problemen” voordat hij zichzelf betrapte – maar stond erop dat ze proberen te verbeteren. Hij heeft niet gespecificeerd wat hij denkt dat die problemen zijn of bewijs leveren van de vooruitgang van de regering, wat als nieuws zou komen voor de mensenrechtengroepen die toezicht houden op de schendingen. Westwood suggereerde verder dat kritiek op het Koninkrijk deels voortkomt uit het ongemak dat het tempo van verandering te hoog ligt.

Welke compensatieregeling Westwood ook heeft onderhandeld, men hoopt dat er een bonus is voor zijn bereidheid om zichzelf in het openbaar te verlagen door uit die pot te scheppen.

Het is belachelijk om te denken dat de toekomst van de PGA- of DP World-tours verarmd zou worden door het verlies voor LIV Golf van Garcia en Westwood, of een van de anderen die overwegen om Saudi-sportwassen te steunen. Het kan zelfs worden beschouwd als een positieve opruiming van afval. Wie de komende weken ook op de proppen komt, het is vermeldenswaard dat beide tours de omgeving creëerden die deze situatie veroorzaakte: de DP World Tour door schaamteloos tinnen dictaturen op het programma te verwelkomen, en de PGA Tour door een oppasstaat te exploiteren die de publieke afbeeldingen van spelers beschermt tegen de gevolgen van hun gedrag, allemaal in dienst van een Orwelliaanse mantra ‘These Guys Are Good’.

Het kostte de kroonprins om eindelijk de minst bewonderenswaardige karakters van de professionele golf te ontmaskeren. Cynische fans zouden kunnen applaudisseren voor zijn bereidheid om ze uit onze handen te nemen.

.

Leave a Comment