French Open Clay zorgt elk jaar voor nieuwe verrassingen

NIEUWEJe kunt nu naar Fox News-artikelen luisteren!

Waarom is de kans groter dat de French Open eerste en eenmalige Grand Slam-kampioenen oplevert dan de Australian Open, Wimbledon of de US Open? Waarom zijn er zoveel verrassende resultaten op Roland Garros? Wat onderscheidt zijn rode klei van de oppervlakken die worden gebruikt bij de drie andere grote tennistoernooien?

DE KLEI

De French Open is het enige Grand Slam-toernooi dat wordt gehouden op gravelbanen – die eigenlijk niet van klei zijn gemaakt, maar eerder van het stof van rode baksteen op een laag gemalen witte kalksteen.

Wimbledon, dat dit jaar op 27 juni begint, staat bekend om zijn wedstrijden op gras. De US Open, die op 7 aug. 29 en de Australian Open, gehouden in januari, gebruiken elk een ander type hardcourt.

De zachtheid en snelheidsabsorberende grip van gravelbanen vertraagt ​​schoten meer dan de andere oppervlakken, waardoor snelle opslagen en grondslagen worden afgestompt. De korreligheid van de klei vergroot het effect van zware spin (denk aan de uppercut lefty forehands van 13-voudig Roland Garros-kampioen Rafael Nadal), waardoor hogere bogen ontstaan ​​wanneer de ballen van de grond terugkaatsen.

NADAL SPEELT DOOR Blessures IN DIT JARENTOERNOOI

“Klei is een heel andere ondergrond dan gravelbanen en gras”, zei Tamara Zidansek, die een jaar geleden de halve finales in Parijs bereikte terwijl ze op de 85e plaats stond. “Het is zo’n specifiek oppervlak.”

Rafael Nadal ook wel bekend als

Rafael Nadal ook bekend als “The King of Clay”
(Giuseppe Maffia/NurPhoto via Getty Images)

SPEELSTIJL

Omdat dreunende opslagen en snelle forehands waarop zoveel spelers vertrouwen, niet zo effectief zijn op gravel als harde of grasbanen, is er een hogere beloning voor strategie, voor het wisselen van snelheden en spins, voor dropshots.

“Op gravel moet je veel ballen slaan om wedstrijden te winnen. Als je niet helemaal 100 procent vertrouwen hebt, komt het echt naar voren”, zei Martina Navratilova, lid van de International Tennis Hall of Fame, die twee van haar 18 Grand Slam won. titels op de Franse Open. “Het is moeilijker om wedstrijden te winnen als je niet goed speelt.”

Katerina Siniakova, een Grand Slam-kampioen in het dubbelspel die toen de nummer 1 versloeg. 1 Naomi Osaka in de derde ronde in Parijs, terwijl hij in 2019 42e was, beschreef het effect van gravel als volgt: “Je moet echt het punt winnen. Het is niet zo eenvoudig als op de hardcourt om een ​​punt te winnen, omdat het niet zo snel is “Een creatievere speler kan beter op gravel spelen en het als een voordeel voor hem gebruiken. Op hardcourt kun je niet zoveel slice- of dropshots gebruiken.”

UITHOUDINGSVERMOGEN

Punten zijn meestal langer. Dat geldt ook voor wedstrijden: vrouwenwedstrijden in Parijs waren vorig jaar gemiddeld 1 uur, 39 minuten, 42 seconden; dat is 3 minuten langer dan op de US Open, ruim 6 minuten langer dan op de Australian Open en ruim 8 minuten langer dan op Wimbledon. Herenwedstrijden – die best-of-five-sets zijn; vrouwen zijn best-of-three – gemiddeld 2 uur, 39 minuten, 24 seconden in 2021, 11 minuten langer dan op de Australian Open en 6 minuten langer dan op Wimbledon. Wedstrijden op de US Open 2021 duurden gemiddeld 2 uur, 50 minuten en 35 seconden, maar waren het afgelopen decennium korter dan op Roland Garros in voorgaande jaren.

DE ELEMENTEN

Alle oppervlakken kunnen worden beïnvloed door de temperatuur, maar gravelbanen hebben de neiging om meer te veranderen bij extreme hitte en kou – Nadal’s kwartfinale overwinning op nr. 1 zaad en titelverdediger Novak Djokovic in Parijs op dinsdagavond werd betwist met de temperatuur in de jaren 50 Fahrenheit (tieners Celsius) – of op een vochtige of winderige dag.

“Gras verandert wel een beetje, maar ik heb het gevoel dat de klei leeft. Je moet ermee spelen”, zei Felix Auger-Aliassime, een halve finalist op de US Open van vorig jaar. “Soms is de klei droger en zal het stuiteren anders zijn. Andere weken is het erg vochtig en erg zacht en speelt het anders. De hele kleizwaai, van de ene week op de andere, veranderen de omstandigheden veel.”

Het kan zo simpel zijn als de wind die stof van de bovenkant van de baan op Roland Garros blaast, waardoor er dikkere of dunnere plekken ontstaan.

“Ik heb het gevoel dat mensen het soms vergeten, omdat het rood is en er hetzelfde uitziet, maar ze zien de hoeveelheid klei niet”, zei Belinda Bencic, gouden medaillewinnaar van de Olympische Spelen van Tokio, die opgroeide met spelen op indoor hardcourtbanen in Zwitserland. “Ze zien niet hoe het verandert. Ze zien niet hoe snel het is of hoe moeilijk het is. Dat zie je niet op tv.”

BEWEGING

Voetenwerk is cruciaal op klei, waardoor spelers in schoten kunnen glijden. De truc is om dat goed te doen.

Bencic zegt bijvoorbeeld dat haar manier van slaan met een open houding en het ontbreken van spel op gravel dat aspect moeilijker voor haar maakt.

“Mijn beweging is niet echt gemaakt voor gravel. Ik heb een enorm voordeel op gras vanwege mijn houding”, zei ze. “Ik moet erover nadenken op klei. Het gaat niet vanzelf.”

DE SPECIALIST

Sommige spelers, vooral uit Europa of Zuid-Amerika, leren de sport op gravel. Mensen zijn het erover eens dat dit een aanzienlijk voordeel kan zijn.

“Je krijgt veel jongens die het is … hun ‘thuis’-oppervlak, een beetje waar ze mee zijn opgegroeid. Dat past bij hun spel en dus voelen ze zich er veel comfortabeler in dan ik,” zei Taylor Fritz, een Amerikaan die als 13e eindigde in Parijs, die verloor van Bernabe Zapata Miralles, een Spaanse qualifier die buiten de top 125 stond. “En misschien zou ik niet van veel van deze mensen verliezen op een hardcourt, maar op een gravelbaan, op een gegeven moment zijn er zeker meer mensen van wie ik zou kunnen verliezen.”

HET SEIZOEN

Er zijn veel minder evenementen op gravel dan op hardcourt. De ATP-kalender voor 2022 omvat 39 toernooien op hardcourt, 12 op gravel en acht op gras. Het huidige WTA-programma voor dit seizoen toont 30 op hardcourt, 14 op gravel en zeven op gras.

ER IS DIT JAAR CONTROVERS UIT DE FRANSE OPENING

Het ligt dus voor de hand dat professionals er de voorkeur aan geven hun inspanningen te concentreren op de meest gebruikte oppervlakken.

Novak Djokovic van Servië viert feest tijdens de wedstrijd in de vierde ronde heren enkelspel van de Franse Open van 2022

Novak Djokovic van Servië viert feest tijdens de wedstrijd in de vierde ronde heren enkelspel van de Franse Open van 2022
(Ryan Pierse/Getty Images)

Ook, zoals Djokovic uitlegde, is er een aanpassing wanneer het Europese gravelcircuit dat leidt naar de French Open arriveert.

“Historisch gezien heeft het altijd wat tijd en verschillende toernooien nodig gehad om je echt op je gemak te voelen bij het spelen op gravel”, zei hij. “Ik voelde me zelden het beste op gravel in het eerste of tweede toernooi van het seizoen.”

DJOKOVIC EN NADAL SPELEN HET WEEKEND IN EEN THRILLER

Leave a Comment