Het is tijd om Nelly Korda te noemen wat ze is: de volgende superster van Golf

SOUTHERN PINES, NC – Nelly Korda zit opgesloten.

Zoals ECHT opgesloten.

Het is zaterdag bij de US Women’s Open, maar het kan overal ter wereld zijn. Op dit moment is er Nelly Korda en is er de taak bij de hand. Niks anders.

Ze loopt met grote, berekende passen, haar schoenen doorboren de aarde met een precisie die suggereert dat er een voordeel te behalen valt uit de grond onder haar.

Plots draait ze zich om en doet nog twee voorzichtige passen naar voren, reikt naar beneden en trekt een klein stukje graszoden eruit.

Ze wrijft met haar duim over haar wijsvinger en kijkt emotieloos toe hoe grassprieten achter haar vallen.

De wind giert nu op de 5e hole bij Pine Needles, en het wordt tijd voor Nelly om een ​​aanval op te zetten.

De status van superster van Nelly Korda is tot nu toe beperkt gebleven binnen de grenzen van het vrouwengolf. Voordat ze was Nelly, ze was het nieuwste tienerfenomeen; de helft van het slimste zusterduo van de LPGA; winnaar van het KPMG Women’s PGA Championship; een wereld nr. 1.

Maar op de US Women’s Open is het duidelijk dat haar sterrenstatus is veranderd. Er zijn een paar theorieën over de katalysator: de overwinning op de gouden medaille in Tokio, de vier overwinningen in 2021, de Forbes ’30 onder de 30′ onderscheidingen — maar het is niet moeilijk om de reactie te zien.

De zwerm rond Korda bij Pine Needles op zaterdagmiddag droeg een duidelijk andere teneur dan de galerijen die ervoor (of erna) kwamen. Fans drukten zich tegen de touwen om een ​​foto te pakken, schreeuwden haar naam terwijl ze voorbij liep, en volgden haar in galerijen die erg veel leken op de galerijen die de grootste sterren van de mannensport volgden.

“Het was echt gaaf”, zei Korda na afloop. “Eerlijk gezegd super bijzonder. Ik denk niet dat ik ooit zo’n grote menigte heb gehad die me volgde op een Women’s Open of in het algemeen op een zaterdag, zelfs niet in de laatste koppeling. ”

Voor de grootste speler van de game op zijn grootste evenement was de reactie van de fans opvallend. Het was ook ontroerend, aangezien ze zich nog maar een paar maanden geleden afvroeg of ze nog iets van hen zou horen.

Het was een regenachtige ochtend half maart, de vrijdag van het Players Championship, toen Korda’s arm begon te zwellen. Ze belde haar huisarts, die haar adviseerde om uit voorzorg naar de Spoedeisende Hulp te gaan.

Niet lang daarna werd Korda gediagnosticeerd met een bloedstolsel in haar subclavia-ader. Artsen adviseerden haar dat ze een operatie zou moeten ondergaan om het stolsel te verwijderen, waardoor ze in de nabije toekomst niet meer zou kunnen golfen.

Ze revalideerde de blessure gedurende het grootste deel van drie maanden en herwon langzaam haar vorm in haar huis in Florida met de hulp van haar swingcoach, Jamie Mulligan. Eindelijk, eind mei, deelde ze een Instagram waarin ze haar terugkeer aankondigde.

“Tot volgende week @uswomensopen.”

Korda arriveerde in North Carolina met onzekere verwachtingen. Haar tempo voelde goed, maar ze had al meer dan vier maanden geen toernooironde gespeeld. Ze deed haar best om het onbekende te omarmen en stempelde haar yardage-boek met ‘Wees trots. Wees jij.” en “Kop omhoog, je hebt dit!”

Maar toen het spel eenmaal begon, was Nelly haar gewone oude zelf: ze sloeg drives en strijkde ijzers glad met haar gelukzalige, moeiteloze zwaai. Nou ja, op één ding na. Terwijl haar beruchte intensiteit terugkeerde, werd ze vergezeld door een hernieuwd gevoel van doelgerichtheid.

‘Ik ben gewoon blij dat ik hier ben,’ zei ze. “Ik doe waar ik van hou en ik ben hier in de hitte om deel te nemen aan de US Women’s Open, en een paar maanden geleden wist ik niet zeker of ik dat zou gaan doen. Dus ik ben gewoon dankbaar.”

Ze speelde haar eerste twee rondes op three-under en kwam zaterdag binnen bij Pine Needles aan de rand van de strijd.

Na een birdie op de 1e begon Korda aan de lange wandeling vanuit het clubhuis. Het duurde niet lang of haar nauwgezette stappen brachten haar naar het verste punt op het terrein: de tee-box op nr. 5.

De 188-yard par-3 is vlezige, en op zaterdag speelt het in een stevige wind. De meeste concurrenten hebben een hybride of een hout vanaf de tee gespeeld, maar Nelly niet. Ze zit vast tussen twee ijzers en wanneer Andrea Lee’s tee-shot ver onder het putoppervlak valt, besluit ze.

Ze pakt haar club en voert een zacht gesprek met Jason McDede, haar caddie. Uiteindelijk komen de twee tot overeenstemming en legt Nelly voorzichtig haar bal op de grond. Haar ogen zijn op het doelwit gericht terwijl haar focus langer wordt.

Rustig stapt ze naar de bal, trekt haar knuppel terug tot enkelhoogte voordat ze hem terugzet op zijn adres. Dan, in één vloeiende snee, maakt ze eindelijk contact. De bal prikt door de lucht en trekt lichtjes naar de achterste linker vlaggenstok.

Haar enige flikkering van emotie is een clubdraai, die het blad terug naar haar heup brengt. Ze vindt het leuk.

Uiteindelijk keert de bal terug naar de aarde, ongeveer 10 voet van de vlaggenstok. De menigte barst los. Zonder haar blik te verbreken, pakt Nelly haar tee van de grond en geeft haar knuppel aan McDede.

De menigte volgde zaterdag op de voet achter Nelly bij de US Women’s Open.

Darren Riehl

Nelly’s zaterdag zal niet eindigen in een aanval. Ze maakt een birdie op de 5e en klimt uiteindelijk helemaal naar 7 onder – slechts een paar slagen van de leiding – maar drie rechte bogeys sluiten haar ronde in een gejammer af. Ze komt zondag negen slagen terug van de leiding, haar kampioenschapshoop voldoende overgoten.

Wanneer ze het scoregebied bereikt, is ze nog steeds gefrustreerd door de manier waarop haar ronde eindigde. Maar een groter deel van haar is enthousiast. Ze is hier, speelt het grootste toernooi in vrouwengolf en realiseert zich in realtime dat ze de grootste aantrekkingskracht is die haar sport in tijden had.

Houdt Nelly Korda van de uitdaging?

“Ja, dat doe ik zeker”, zegt ze met een glimlach. “Ik genoot niet echt van de uitdaging op mijn laatste drie holes, maar ik wel, ja.”

Misschien is de betere vraag: welke?

Er is niet veel Korda kan niet doen. In slechts een paar jaar tijd is ze de best gerangschikte golfer ter wereld geworden, heeft ze een groot kampioenschap gewonnen, trok ze de aandacht van miljoenen mensen en werd ze een soort internationale beroemdheid… en ze is nog maar 23.

Als er één constante in haar leven is, is het haar vermogen om de woorden te ontkrachten die we hebben gebruikt om haar te definiëren. Dus misschien wordt het tijd dat we ons niet langer beperken tot woorden als ‘vrouw’ en Nelly Korda gaan noemen wat ze is.

Golf’s volgende superster.

James Colgan

Golf.com-editor

James Colgan is een assistent-editor bij GOLF en schrijft verhalen voor de website en het tijdschrift over een breed scala aan onderwerpen. Hij schrijft de Hot Mic, de wekelijkse mediakolom van GOLF, en gebruikt zijn uitzendervaring op de sociale media en videoplatforms van het merk. James, afgestudeerd aan de Syracuse University in 2019, en blijkbaar zijn golfspel, ontdooit nog steeds na vier jaar in de sneeuw, gedurende welke tijd hij zijn tanden sneed bij NFL Films, CBS News en Fox Sports. Voordat hij bij GOLF kwam, was James een caddy-beursontvanger (en scherpzinnige looper) op Long Island, waar hij vandaan komt.

Leave a Comment