Hoe Ostapenko zich financieel voorbereidt op haar toekomst na tennis

Als je professioneel tennis zelfs maar terloops volgt, weet je misschien dat niemand in het heden leeft zoals Jelena Ostapenko.

Je weet het altijd precies wat ze denkt. Haar gezichten zijn het spul van legendes van sociale media – hilarische GIF’s die geschikt zijn voor zoveel gelegenheden. Daarom is het zo ongewoon om haar de toekomst te horen omarmen.

Ze zit op een bankje buiten de kleedkamer van de Hologic WTA Tour onder het Hard Rock Stadium, een paar dagen voor haar eerste wedstrijd op het recente Miami Open. In een wit t-shirt, een zwarte legging – en wat vlammende oranje nagellak – besprak ze het belang van financiële zekerheid en de maatregelen die ze heeft genomen om die te garanderen.

“Je moet altijd aan de toekomst denken – wat ik niet zo leuk vind,” zei Ostapenko lachend. “Ik leef graag in het moment, probeer er zoveel mogelijk van te genieten. Ik hoop dat ik altijd veel geld ga verdienen, maar je moet natuurlijk wel even nadenken hoe je het gaat doen.”

De Letse was in 2014 Wimbledon-juniorenkampioen, maar drie jaar later stuurde een onwaarschijnlijke overwinning op Roland Garros haar naar een andere financiële postcode. Haar prijzengeld: $ 2,3 miljoen. Ze was de eerste ongeplaatste Franse Open-kampioen sinds Margaret Scriven in 1933 en de jongste (20) sinds Iva Majoli twee decennia eerder.

“Je tenniscarrière zal niet voor altijd zijn”, vervolgde Ostapenko. “Je moet proberen zoveel mogelijk te verdienen tijdens het spelen. Natuurlijk is het erg belangrijk om de toekomst veilig te stellen. Je moet ergens geld investeren, zodat het meer kan verdienen. Je geld moet voor je werken – net zoals je ervoor werkt.”

Ostapenko’s geld, onder toezicht van adviseurs, werkt voor haar op de gebruikelijke manieren – en sommige niet zo typisch. Ze was het gezicht van een vastgoedproject, zei ze, een paar jaar geleden. Ze heeft ook geïnvesteerd in een appartementencomplex buiten het stadscentrum van Riga, “een mooi gebied aan het meer”.

En dan is er nog iets dat dichter bij haar passie voor de tennissport ligt: ​​Glamoureuze kleding. Ostapenko is een samenwerking aangegaan met DK One, een activewear-bedrijf gevestigd in Riga, de hoofdstad van Letland.

“Daniela is de eigenaar van het bedrijf en speelde zelf ook tennis”, zegt Ostapenko. “Het verhaal was dat sommige tenniskleding niet echt bij haar paste, de maten en vormen. Dus dacht ze eraan om zelf de patronen en prints te maken. Ze zei dat het heel zwaar was, maar ze besloot het te doen omdat ze zoveel problemen had met de kleding.”

En in 2017 – hetzelfde jaar dat Ostapenko won op Roland Garros – werd DK One geboren. Ostapenko werkte tijdens het laagseizoen samen met het bedrijf en ontdekte al snel dat het ontwerpen van kleding nog moeilijker was dan het spelen van elitetennis.

“Het ziet er allemaal heel gemakkelijk uit, maar als je alle stappen doorloopt – Oh, mijn God!” zei Ostapenko, met een heel Ostapenko-gezicht. “Eerst moet je de patronen en de vormen doen. Dan is er nog de stof. Dan kun je het ontwerp maken. De kleuren komen als laatste.”

Ach, de kleuren. Herinner je je die oranje vingernagels nog? Dat was een spoiler.

“Heldere, heldere kleuren zijn mijn favorieten,” zei Ostapenko. “Het neonroze, het neongeel, het neongroen. De blauwe ook.”

Met COVID-19 die over de hele wereld sijpelde, hadden Ostapenko en DK One niet veel tijd om zich goed voor te bereiden op 2022. Ze verscheen op de Sydney Tennis Classic en de Australian Open in een babyblauw topje en een fluorescerend gele korte broek. Fashionista’s konden het logo niet helemaal onderscheiden. Het bleek DK One van Jelena Ostapenko te zijn.

Ze sloot zich aan bij een groeiend aantal spelers die hun naam in het modespel hebben gegooid. Venus Williams creëerde EleVen en draagt ​​sinds 2007 haar gevierde ontwerpen. Zuster Serena, Sania Mirza, Dominika Cibulkova en Tsvetana Pironkova worden onder andere ook geassocieerd met kledinglijnen.

In februari verscheen Ostapenko in een Nike-tenue, maar hij hoopte dat de nieuwe DK One-lijn ergens in het gravelseizoen van dit voorjaar klaar zou zijn. De kernwaarden van het bedrijf zijn comfort, originaliteit en kwaliteit en het motto is “play and win”.

Ze zei dat de kleding verkrijgbaar zal zijn in de Riga-winkel en wereldwijd via de website van het bedrijf. Na het tennissen, voegde Ostapenko eraan toe, zou ze haar eigen lijn willen creëren, niet alleen voor sportkleding, maar ook voor vrijetijdskleding.

En als onderdeel van haar voortgezette opleiding in de tennisbusiness, zei Ostapenko dat ze misschien weer naar school zou gaan als ze stopt met het zwaaien met het racket.

“Ik ben niet naar de universiteit gegaan omdat ik niet zeker wist wat ik zou gaan doen,” zei ze. “Een van de dingen die ik waarschijnlijk wil studeren, is bedrijfskunde, weten hoe je met alle financiële zaken om moet gaan. Wiskunde was altijd mijn favoriete vak op school. Financiën was altijd iets wat ik wilde leren.”

Ondertussen is Ostapenko nog steeds bezig met het aanpassen van het logo.

“Ik weet niet zeker of ik het logo 100 procent mooi vind”, zei ze. “Soms zie ik het en vind ik het een beetje leuk en dan, een andere keer, vind ik het niet zo leuk. Het is heel persoonlijk, want het is jouw naam.

“Het zal tijd kosten.”

En ja, hoofdschuddend trok ze dat bekende gezicht.

.

Leave a Comment