Ik verhuisde naar St. Andrews voor de zomer. Dit is waarom

De breedste fairway ter wereld is dit voorjaar een klein beetje gekrompen met de komst van tribunes langs de 1e hole van de Old Course.

Sean Zak

Ongemak doemde op in de lucht bij Gate C65, John F. Kennedy International Airport. Het was 21.00 uur lokale tijd, het coronavirus bereikte opnieuw een piek in Amerika en ik stond op het punt het land voor 90 dagen te verlaten.

Wie draagt ​​er nog meer een masker? Hoeveel uur in dit blikje? Zal die schreeuwende baby naast me in het blikje zijn? Wacht, waarom heb ik nog geen stoel toegewezen gekregen? De solo internationale rode ogen tijdens een pandemie is niet bepaald een plaats van ontspanning.

Maar dan, ongeveer 20 meter verderop over C65, de perfecte herinnering: een jonge man, onder toezicht van zijn vrienden, zijn backswing aan het oefenen. Klopt! Ik vertrek van huis … naar de Home of Golf – St. Andrews, Fife, Schotland.

Veel golfers hebben dit woon-werkverkeer eerder gemaakt, en velen deden dat naast mij op DL0208 van New York naar Edinburgh. Maar zoals de shuttlechauffeur die me van het vliegveld ophaalde eraan herinnerde, is dit meestal een groepsreis. “Waarom doe je het alleen?” hij vroeg.

(Het persoonlijke antwoord is een combinatie van Ik wil graag iets leuks doen voor mijn werk en Ik kan maar beter iets cools doen. Ik ben net 30 geworden.) Het algemene antwoord is dat er geen interessanter moment in de golfgeschiedenis kan zijn dan deze komende maanden. Rivaliserende golftours bedreigen de status quo. Moderne technologie neemt een eeuwenoude traditie over. Terwijl golf over de hele wereld verandert, hoe ziet golf eruit in St. Andrews, zijn geboorteplaats, op de drempel van de R&A, het oudste bestuursorgaan van de game.

Tiger Woods – de bionische man! – doet hier deze zomer mee. Hij kon de Masters amper afmaken en strompelde van het terrein af tijdens het PGA Championship, maar hij heeft zich al toegewijd aan de Open in St. Andreas. Waarom? Omdat de Old Course het favoriete circuit van Woods is in de hele wereld. Het was een bekroning voor hem om vier rondes te spelen op Augusta National, maar dan vanuit Butler Cabin – in de buik van het beest! — Woods zei: Nee, mijn favoriete koers is over de Atlantische Oceaan, vierduizend mijl hiervandaan.

Sean Zak

Sean Zak

De Old Course is ook de favoriet van Brooks Koepka. En de favoriet van veel van de knapste koppen van het spel. Hier spelen de beste spelers ter wereld hun meest emotionele golfrondes. En is een van de weinige plekken waar een handdruk na 18 niet voldoende is. Alleen knuffels zijn voldoende.

Toen ik de caddie van Tommy Fleetwood, Ian Finnis, vertelde over mijn zomerplannen, was hij extatisch. “Mijn favoriete plek in de wereld”, zei hij. Hij plant meerdere bezoeken in de weken voor de Open. Simpel gezegd, u kunt deze zomer uw Pebble Beach en uw Brookline hebben. Er is geen betere plek om te zijn dan hier, in Fife.

Mijn shuttlechauffeur, Colin, was het perfecte publiek voor mijn uitleg, aangezien hij geen golfer is. Evenmin was mijn barman op dag 1 in de stad. Evenmin is mijn AirBnb-gastvrouw! Ik maakte dezelfde fout met alle drie, en onlangs tegen vele anderen, toen ik zei dat de Open in St. Andrews is als de Super Bowl van golf. Maar mijn collega Dylan Dethier corrigeerde me onlangs: het lijkt meer op het WK golf. Een Open bij St. Andrews gebeurt eens in de vijf of zes jaar. En in het geval van deze pandemie open, voor het eerst in zeven jaar.

En tijdens een dag in de stad is de buzz voelbaar. Barmannen bespreken al speciale regelingen voor Open drukte, waar klanten hun stoel aan de bar letterlijk zullen verkopen aan degenen die buiten wachten. Op woensdag, terwijl amateurs vastzaten, was een toernooiscorende team al aan het repeteren. En kort daarna, ja, was ik mijn eerste blikje Irn-Bru aan het pletten, een Schotse delicatesse die de perfecte mix is ​​van sinaasappelroomsoda en Mountain Dew.

Het is mijn taak, de hele zomer lang, om wat van die magie vast te leggen – zowel de opwindende aspecten van het grootste toernooi ter wereld, als de meer alledaagse schittering van wat St. Andrews het ware thuis van golf … en een verder ongelooflijke plek om te bezoeken. Ik doe het vanuit een huurwoning met één slaapkamer op Allan Robertson Drive, genoemd naar de oorspronkelijke beste golfer ter wereld. Tom Morris krijgt alle bijval en hij heeft terecht een straat naar hem vernoemd in de buurt, maar het was pas na de dood van Robertson dat de Open in 1860 begon, een poging om hem te vervangen door een echte Champion Golfer van elk jaar.

Tijdens deze Summer in Scotland-reis zullen we ongetwijfeld wat algemene dingen doen, zoals een bezoek aan het graf van Old Tom Morris – een klassieke Amerikaanse golfbedevaart – of een nacht doorbrengen tussen de heidenen die proberen een starttijd te winnen. We zullen updates geven in de aanloop naar de Open, zoals hoe de koude, droge lente de baan zo stevig mogelijk maakt op dit moment. Maar hopelijk vinden we onderweg enkele verborgen onderwerpen, zoals hoe de naam “St. Andrews” is geworden in dit deel van de wereld, hoe de Open de economie van alles in deze stad kan dicteren, en ook mijn 90-daagse jacht op een grote versie van het sweatshirt dat Tiger Woods droeg tijdens de tweede ronde van de 1995 Open .

Kom maandag terug om mijn voortgang te horen, en hoe het is als niemand op de Old Course mag spelen … behalve voor honden.

Heb je een idee voor een verhaal over Zomer in Schotland? – Ik zal ze allemaal horen! Stuur dan een berichtje naar sean.zak@golf.com.

Leave a Comment