Ivanisevic exclusief: ik kan nu niet slapen, maar Novak is klaar voor Wimbledon

Het is vier dagen geleden sinds Novak Djokovic verloor van Rafael Nadal in de kwartfinales van Roland-Garros, maar het stof is nog niet neergedaald.

Goran Ivanisevic, de coach van Djokovic, doet nog steeds mee aan het toernooi van de legendes – en in gesprek met Tennis Majors daar, kan hij zijn hoofd niet wikkelen om een ​​aantal van de dingen die hij in de wedstrijd met Nadal heeft gezien, maar hij is erg optimistisch over het grasseizoen en Wimbledon.

“Ik moet om te beginnen brutaal eerlijk zijn – ik ben in een funk en ik kan niet slapen,” zei hij. “Ik kan niet zeggen dat ik teleurgesteld ben, maar wel verdrietig. Van beide kanten was het geen perfecte match. Rafa speelde geen spectaculaire wedstrijd, maar de lichaamstaal besliste, van het eerste tot het laatste punt: de lichaamstaal van Rafa en de lichaamstaal van Novak.”

Een vervolgvraag was niet nodig; men kon zien hoezeer Ivanisevic om Djokovic geeft.

“Ik heb hem gewaarschuwd, ik heb jullie (journalisten) zelfs verteld dat de start van de wedstrijd beslist kon worden, maar nogmaals, een slechte start… En dan, na de ommekeer in de tweede set, is het onbegrijpelijk hoe hij de derde set speelde. set. Het was alsof het hem aan energie ontbrak en alsof hij niet voldoende geloofde dat hij kon winnen. Dat kun je jezelf tegen Rafa niet permitteren, want dit is zijn toernooi.”

Wat was volgens jou de reden voor de lichaamstaal van Djokovic, want dat is zelfs de casual tennisfans opgevallen?

Ja, dat is iedereen opgevallen. Ik weet het niet, we hebben elkaar nog niet gesproken. Daarom heb ik zo’n last van deze wedstrijd, ik kan niet slapen. Wat er zou gebeuren als hij de vierde set had gewonnen, weet niemand, maar dat is gewoon goed oud ‘wat als’. Hij had twee setpoints: de eerste was een gemakkelijke backhand, ongedwongen fout, op de tweede naderde hij het net met de bal in het midden van het veld, dus Rafa passeerde hem. Misschien was het anders geweest, misschien ook niet, maar ik begrijp de lichaamstaal en het gebrek aan energie nog steeds niet. Novak had te veel ups en downs, terwijl Rafa consistent was en absoluut verdiende om die wedstrijd te winnen.

Voor de wedstrijd heb je ons verteld dat je blij bent dat 80 procent van het publiek voor Nadal zal supporteren omdat Novak dan iemand heeft om boos op te worden, maar het leek erop dat het hem deze keer meer raakte dan in het verleden. Ben je het er mee eens?

Ik bedoel, we wisten dat het zo zou gaan. Voor de wedstrijd zei ik 80 procent uit respect, maar in werkelijkheid was het 99,9 procent van de pro-Rafa-menigte. Het enige dat ik niet leuk vind en wat echt oneerlijk is, is dat het publiek Djokovic uitjouwt als hij het veld betreedt. Ik bedoel, hij is de nummer 1 speler ter wereld en hij heeft 20 Grand Slam-titels gewonnen. Er is geen reden om zoiets te doen – of je nu van hem houdt of niet, je moet hem respecteren. Na afloop juichen voor Rafa, natuurlijk wisten we dat het zo zou gaan. Ik weet niet of Novak daar last van had of niet – hij heeft geleerd ermee om te gaan en dat kan naar mijn mening geen excuus zijn.

Ik wil nog één ding zeggen waar ik het voor de wedstrijd niet over wilde hebben. Het is complete onzin dat het voor Novak beter was om de avondwedstrijd te spelen. Als we twee jaar teruggaan, won Nadal Roland-Garros in oktober toen de temperatuur tien graden was. Mensen zeiden dat Novak ‘s avonds de favoriet was, maar daar was geen basis voor, ik denk zelfs dat de avondwedstrijd bij Rafa paste.

Waarom denk je dat dat is?

Omdat Novak zich op zichzelf moet concentreren. Het was als ‘oh, de bal van Rafa zal niet stuiteren (hoog)’, maar de bal van Novak was ook niet zo effectief. Novak vindt het prettig als het warmer is, omdat hij meer gratis punten kan halen met zijn opslag en omdat zijn bal sneller naar de bal gaat. Mensen moeten daar ook naar kijken – wat goed is voor Novak, en niet kijken naar wat niet goed is voor Rafa. Rafa had de bal in zijn slagzone, dus ik denk niet dat het opviel dat de nachtwedstrijd niet bij hem paste. Nogmaals, ik denk niet dat het niveau van de wedstrijd super hoog was, maar Rafa’s energie was de beslissende factor.

Je hebt lichaamstaal en energie genoemd, maar wat waren vanuit een puur tennisstandpunt de beslissende factoren?

Ik heb veel opmerkingen en analyses gelezen waarin Rafa’s overtreding met een forse hand wordt benadrukt. Dat klopt, maar Novak’s backhand-crosscourt was niet zo diep en doordringend als gewoonlijk – vaak belandde de bal in het midden van het veld of op een ideale plek voor Rafa om aan te vallen. Toen Novak zijn backhand meer langs de lijn begon te gebruiken, veranderde het momentum in de tweede set en toen werd zijn crosscourt-backhand ook sterker. Rafa gebruikte wat Novak hem gaf – hij is de koning en een eigenaar van dit hof, en hij staat niet toe dat je vervalt, je betaalt er onmiddellijk voor.

Rafael Nadal en Novak Djokovic omhelzen elkaar aan het einde van hun kwartfinale (AI/Reuters/Panoramic)

Als je naar de halve finale kijkt – Zverev was de betere speler, hij had waarschijnlijk twee sets moeten genieten, maar op het moment dat die vreselijke blessure optrad, had hij de eerste of de tweede set niet gewonnen. Zoals ik al zei, Rafa’s energie was geweldig, en het was alsof Novak niet genoeg geloof had.

Je hebt de wedstrijd met Novak nog steeds niet grondig geanalyseerd?

Nee, want hij was teleurgesteld en moe. Het is niet de tijd en ook niet de plaats om direct na afloop uitgebreid over de wedstrijd te spreken. Ik voel met Novak mee, hij is degene die speelt en vecht, dus hij voelt zich het slechtst en ik ben erg verdrietig voor hem omdat ik dacht dat hij die wedstrijd had kunnen winnen.

Djokovic had veel teleurstellingen in Parijs, maar kaatste meteen terug en won Wimbledon. Denk je dat hij snel zal herstellen?

Natuurlijk kan hij dat, en hij heeft niet veel keus, als we eerlijk zijn. Hij is de grootste favoriet op Wimbledon, net zoals Rafa hier was. Novak moet nu goed rusten en zich fysiek en mentaal voorbereiden op Wimbledon. Ik weet zeker dat hij het kan en ik denk dat hij Wimbledon gaat winnen, daar heb ik een goed gevoel bij. Hij moet zich nu op gras concentreren.

Weet jij het schema al? Zal Novak nog toernooien spelen voor Wimbledon?

Hoogstwaarschijnlijk niet. We zullen zien, maar nu is het belangrijkste voor hem om mentaal te herstellen. Zoals ik in het verleden heb gezegd, is Novak een genie met een andere mentaliteit dan de meesten van ons. Ook al heeft hij minder tijd nodig dan de meesten om terug te komen en een aantal dingen uit te zoeken, hij moet het toch doen. Hij heeft in het verleden zware verliezen overwonnen en ik ben er absoluut zeker van dat hij klaar zal zijn voor Wimbledon.

Leave a Comment