James Piot, LIV Golf, en een opnieuw geordende realiteit voor de volgende golf amateurs van golf

COLUMBUS, Ohio — Laten we beginnen met de alternatieve realiteit. Want dat zou geloofwaardiger zijn. Dat is waar James Piot een afstuderende vijfdejaarsstudent is uit de staat Michigan, een jonge man die op weg is om sporen te etsen op de muren van het vroege professionele golf – plekken in de maandagkwalificaties, het nastreven van zijn Korn Ferry Tour-kaart, misschien begint een minitour . Je zou niet hebben gehoord van James Piot. Hij zou een andere naam zijn in de lange rij van rondzwervende zwervers die PGA Tour-dromen najagen.

Maar dat is niet hoe dit uitpakte.

In plaats daarvan is Piot, allemaal 23 jaar oud, een van de meer onverwachte personages in het theater, namelijk de wilde poging van LIV Golf om het industriële golfcomplex te vernietigen en zowel de PGA Tour als de DP World Tour (ook bekend als de Europese Tour). Degenen die de LIV Golf Invitational Series runnen, identificeerden Piot als een strategische deelnemer in het komende seizoen met acht evenementen. Hij is de verdedigende Amerikaanse amateurkampioen en heeft enige naamsbekendheid. Er wordt gespeculeerd dat Piot ten noorden van zeven cijfers ontvangt om deel te nemen aan de tour, met gegooide cijfers tussen de $ 2 miljoen en $ 6 miljoen. Piot zelf zegt dat zulke “geen van hen nauwkeurig is geweest.” Voor dit verhaal, de atletische kon het exacte cijfer niet achterhalen, maar kan via een bron melden dat Piot inderdaad is opgesloten om alle zeven LIV-evenementen te spelen voorafgaand aan het seizoenseinde Team Championship in Trump National Doral, wat hij hoopt te doen om voor in aanmerking te komen.

Wat het bedrag ook is, Piot staat op het punt een levensveranderende som geld te ontvangen om deel te nemen aan een zeer controversiële competitie die wordt gefinancierd door het Public Investment Fund – een autonoom vermogensfonds dat rechtstreeks wordt gecontroleerd door de regering van Saoedi-Arabië. Bovenop de garanties betalen de evenementen waar hij aan speelt minimaal $ 100.000 uit voor drie dagen werk (LIV-toernooien zijn evenementen met 54 holes), zelfs voor een DFL-finish.

Dit alles voor een onlangs geworden professional die rondes van 78-78-81-74-71-75-73-76-75-78 behaalde in vijf recente uitzonderingen op PGA Tour-evenementen, waaronder de Masters.

“Voor mij was het aanbod, weet je, je gaat golfen en je gaat ergens status hebben – dus voor mij vond ik het fantastisch”, zei Piot afgelopen week, waarin hij de wedstrijd miste. gesneden op het Memorial Tournament. “Als je met elitespelers in teamverband speelt, ben je niet alleen bij hen, maar kun je ook hun hersens uitkiezen. Het is een tijd voor mij om goed golf te spelen en me te ontwikkelen.”


James Piot’s overwinning in de US Amateur in 2021 in Oakmont gaf hem kansen op de PGA Tour en nu met LIV Golf. (Raj Mehta/VS vandaag)

Het is niet de schuld van Piot dat hem veel geld en status wordt aangeboden tijdens een professionele golftour. Het is echter zijn beslissing om te accepteren. Voor sommige toeschouwers is het totaal onherstelbaar en Saoedi-Arabië’s mensenrechtenrecord maakt het hele idee een non-starter. Voor anderen is het duidelijk wat-zou-u-doen? beslissing die zowel duidelijk als begrijpelijk is.

Maar als je het zo samenvat – zo basaal, zo simplistisch – wat verloren gaat, is dat Piot in werkelijkheid een jonge atleet is die in een ingewikkelde, verwarde (sommigen zeggen onmogelijke) situatie terechtkomt. Er zijn geen draft picks in professioneel golf. Elke carrière is self-made. Afgezien van de allerbeste, die Viktor Hovlands en Collin Morikawas, is de typische weg onverhard en meedogenloos.

Piot kreeg de kans om met gevestigde pro’s te spelen, gegarandeerde starts te krijgen en enige vroege financiële stabiliteit te genieten.

Hij nam het.

Hoe moreel acceptabel dat is, ligt in het oog van de toeschouwer.

Wat echter zonder twijfel is, is dat Piot een ontluikend dilemma vertegenwoordigt in de voortdurende herschikking van de realiteit in golf.

De topamateurs die van de universiteit komen – voorheen de PGA Tour en de toeleveringsketen van Korn Ferry Tour – worden nu geconfronteerd met de mogelijkheid van een heel andere, zeer lucratieve optie. Hoe lang duurt LIV, wie weet? Maar het is nu hier en de bankroll van de Saoedi’s is gelijk. Het is in ieder geval een goede gok dat de Amerikaanse amateurkampioen van deze zomer en enkele andere topjunioren dezelfde kans zullen krijgen als Piot. Hoogstwaarschijnlijk zullen degenen die daarna komen ook.

Wat gaan die individuen doen?

En wat gaat de PGA Tour doen om zijn soevereine zaken veilig te stellen?

Terwijl gevestigde pro’s zoals Dustin Johnson en Kevin Na naar LIV gaan met duidelijke risico’s voor hun geschiktheid voor de PGA Tour op de lange termijn, gaan jongere spelers die deelnemen aan LIV-evenementen naar binnen met een linkshandige handdruk. Hun status is niet van plan om in een soort gevangenis voor schuldenaars te verblijven. Tijdens een managervergadering afgelopen woensdag bij Memorial, vertelden PGA Tour-functionarissen aan spelersmakelaars en managers dat amateurs en niet-PGA Tour-leden niet zouden worden bestraft voor het spelen op de LIV Tour. Ze komen nog steeds volledig in aanmerking om hun status na te streven op zowel de Korn Ferry Tour als de PGA Tour, en blijven in aanmerking komen om toernooi-vrijstellingen te accepteren en deel te nemen aan de kwalificaties op maandag.

Dus LIV zal een haalbare optie zijn, zelfs als veel fans dat niet willen.

Dit brengt ons terug bij Piot.

Toen hij zich begin vorige week voorbereidde om deel te nemen aan het Memorial Tournament, wist hij dat het LIV-veld op het punt stond aangekondigd te worden voor het inaugurele evenement in Londen (9-11 juni). Er was, zegt hij, enige angst, zich afvragend wat de reactie zou kunnen zijn. Zijn naam deed wat wenkbrauwen fronsen toen dinsdag de volledige lijst viel.

“De eerste nacht was het moeilijk om van sociale media af te blijven”, zei Piot. “De dingen die mensen twitterden. Weet je, mensen die je niet eens kent, die beslissingen nemen, dat soort dingen. Aan het eind van de dag vertel ik mensen dat het over golfen gaat. Dat is wat ik met mijn leven wil doen. Het is een kans.”

Dat is zo, maar het is een controversiële kans. Piot is daar niet blind voor. Toen hij vrijdag met een paar verslaggevers sprak, leunde hij naar zijn primaire gespreksonderwerp.

“Aan het einde van de dag is het een kans om golf te spelen en ergens status te hebben”, zei hij. “Dat is een beetje hoe ik het zag. Het is duidelijk dat geld een factor is, maar tegelijkertijd is het een opwindend format en is er een kans om te leren van de groten. In de buurt van die jongens zijn – er zijn zoveel grote kampioenschapswinnaars, het is moeilijk om niet te leren en beter te worden als je in die omgeving bent.”

Terwijl Piot, die opgroeide met het spelen van openbare cursussen in de buurt van zijn geboorteplaats Canton, Michigan, als amateur op de ‘roster’ van LIV staat, werd hij in feite zijn professional voordat hij twee weken geleden bij Colonial speelde. In werkelijkheid is hij een grensprofessional geweest sinds hij de amateur won. Hij werd niet alleen volwassen toen de Saudi Golf League uit de lucht viel, maar hij bracht het afgelopen seizoen ook door met het uitzoeken van de nieuwe wereld van de NCAA Name, Image and Likeness-wetgeving. Hij heeft zijn PGA Tour-starts gespeeld in golfshirts van de staat Michigan met logo’s voor Lear (een autoproductiebedrijf gevestigd in Southfield, Michigan), Barton Malow (een bouwbedrijf in Michigan) en Carl’s Golfland, een plaatselijke golfwinkelketen.

Al deze dingen uit de nieuwe wereld en iedereen heeft het gaandeweg verzonnen. Piot verdiept het zowel “gek” als “stressvol”.

Het is al sinds afgelopen zomer.

Het meest bizarre aan Piots pad is hoe gemakkelijk het nooit had kunnen gebeuren.

Dit alles volgt zijn weg naar de Pennsylvania Turnpike, bij de buitenwijken van Pittsburgh, naar de Oakmont Country Club. Afgelopen augustus was het een zondagmiddag. Heet. Zo heet. Een van die witte, wazige luchten. Piot was daar, laat in wat leek op een dreigend verlies van Amerikaanse amateurs voor Austin Greaser, een junior van de Universiteit van North Carolina. Piot was 3-down met nog acht holes te spelen. Dit was voorbij.

Maar toen won Piot de volgende hole. En de volgende. Daarna werd hij de eerste speler sinds 2008 die vier rechte holes won op de achterste negen van de Amerikaanse amateurkampioenschapswedstrijd. Hij speelde de laatste acht holes van de wedstrijd op 3-under. Hij won de 121e Amerikaanse amateur, 1-up.

Dat was negen maanden geleden. Hier is James Piot nu: “Af en toe raak je verstrikt in het proces en moet je even terugkijken en zeggen: ‘Holy crap, wat? Weet je, ik heb dit echt gedaan?’ Het is een heckuva-rit geweest.”

Sinds hij de eminente titel van Amerikaans amateurkampioen draagt, heeft dat elke deur geopend. Zijn volgende vrijstelling is binnen twee weken voor de US Open op Brookline.

Afgelopen week was ondertussen Piot’s laatste geplande start op de PGA Tour. Het was weer een venster op een wereld waarvan hij lang had gedroomd om in te leven. Op donderdagochtend was hij op het oefenterrein van Muirfield Village aan het chippen naast Jordan Spieth, zijn levenslange favoriete speler. Een paar minuten nadat Spieth was vertrokken, kwam er een fan langs en vroeg Piot om een ​​handtekening, terwijl hij schreeuwde: “Hey Jordan!”

‘Sorry, helaas, ik ben Jordan niet,’ antwoordde Piot glimlachend. ‘Hij is groter.’ Toen maakte Piot een paar foto’s met een paar andere fans.

Op vrijdag zat Piot in de laatste groep en eindigde het middagspel op de Memorial. De zon stond laag, de menigte was schaars. Hij maakte een birdie op nr. 17, wat een paar goedgehumeurde toeschouwers in verrukking bracht. Toen hij 18 was, liet hij zijn petje vallen toen de groep werd geïntroduceerd en zijn amateurtitel werd geprezen. Het voelde allemaal zo doordrenkt van traditie.

Maar nu gaat de jonge James Piot zeven evenementen spelen in Europa, Noord-Amerika, het Midden-Oosten en Azië, elk met een totale beurs van $ 25 miljoen, uitbetaald onder 48 spelers. In zijn vijf carrière-optredens op tournee miste hij vijf cuts en schoot hij nooit onder par. Zijn reis naar de Memorial eindigde met een bogey putt met een lipped-out en een gelijkspel voor de 108e op 9 over.

Maar dat maakt niet zoveel uit in deze nieuwe wereld, toch? Er is een haai in het water en voor sommigen de meest onverwachte kansen in het kielzog.

(Bovenste foto: Rob Schumacher / USA Today)

.

Leave a Comment