Nee. 1 Iga Swiatek overwint fouten om de 31e wedstrijd op rij te winnen, is de enige top-10 vrouw in de French Open

PARIJS — Het is zo lang geleden dat nr. Iga Swiatek op nummer 1 verloor (31 wedstrijden op rij) en zelfs sinds ze zo veel als een set afstond — het gebeurde voor het laatst meer dan een maand geleden — zou het haar vergeven kunnen worden als ze zich niet kon herinneren hoe ze moest reageren wanneer in de problemen op een tennisbaan.

Daarom was het de moeite waard om te kijken, aangezien de kampioen van de French Open 2020 op zaterdag een paar lastige plekken in de derde ronde op Roland Garros navigeerde.

Blijkt dat Swiatek niet in paniek raakte en niet toestond dat gedachten aan het einde van deze dominante reeks haar afleidden in wat een 6-3, 7-5 overwinning zou worden tegen de keiharde Danka Kovinic uit Montenegro.

“Als ik aan al deze statistieken denk, is het niet echt nuttig. Dus eigenlijk probeer ik heel strikt te zijn in mijn gedachten en probeer me echt te concentreren op … het vinden van oplossingen”, zei Swiatek, een 20-jarige uit Polen. “De gedachten zijn er, maar dat accepteer ik.”

Kovinic kreeg ook een te close-for-comfort-blik op Swiatek’s voorganger bovenaan de WTA-ranglijst, de sinds gepensioneerde Ash Barty, tijdens een 6-0, 6-0 verlies op de Australian Open in januari.

Na de tegenslag van zaterdag zei Kovinic dat ze last had van een zenuwprobleem in haar rechterschouder en tintelingen voelde in die arm en twee van haar vingers. Ze zei ook dat ze ervoor zorgde dat Swiatek een bericht kreeg toen ze elkaar de hand schudden.

“Ik zei tegen haar: ‘Ga door.’ Het is echt geweldig voor tennis, voor onze sport, voor wat ze doet. Het is duidelijk dat ze iets extra’s heeft dat de rest van ons niet heeft”, zei Kovinic op de 95e plaats. ‘Ze heeft iets bijzonders. Wat het is, weet ik niet.’

Laten we proberen te antwoorden. De service van Swiatek is bijvoorbeeld solide maar niet bijzonder snel; haar snelste zaterdag was 210 mph, 7 mph langzamer dan wat Kovinic produceerde. De grondslagen van Swiatek zijn soepel, zeker, maar zoals bij iedereen kunnen ze wankelen; haar forehand was vooral problematisch op een winderige middag met de temperatuur rond de 60 graden Fahrenheit, goed voor 17 van haar 23 ongedwongen fouten.

Snelheidspistolen en statistieken kunnen echter geen verklaring geven voor twee kenmerken die opvallen: het vermogen om in het moment te blijven en de bereidheid om zich uit een hoek te denken.

Al vroeg, toen een 3-0 voorsprong kromp tot 4-3, pakte Swiatek acht opeenvolgende punten om die set in handen te krijgen. In de tweede liet ze vier opeenvolgende games vallen en kwam op een achterstand van 5-4. Misschien was het tijd om te denken: “Uh-oh.” In plaats daarvan paste Swiatek zich aan de stijl van Kovinic aan door listigheid te gebruiken in plaats van te proberen macht en macht te combineren, en ze haalde de laatste drie games weg om de klus te klaren.

“Zeker,” zei Swiatek, “speelde een beetje slimmer.”

Haar volgende tegenstander is Zheng Qinwen, een 19-jarige uit China die op de 74e plaats staat en deelneemt aan haar tweede Grand Slam-toernooi.

“Ik wil heel graag tegen haar spelen”, zei Zheng, die met 6-0, 3-0 voor stond toen Alize Cornet stopte met spelen vanwege een geblesseerd linkerbeen.

De terugtrekking van Cornet zorgde voor boegeroep bij het Court Philippe Chatrier-publiek, dat volgens de Franse speler ‘meer pijn deed dan mijn blessure zelf’.

“Wat verbazingwekkend is dat mensen me op de baan durfden uit te boeien toen ik de wedstrijd moest staken, en dat was omdat ik pijn had”, zei Cornet. “Maar soms verrast het Franse publiek me en niet altijd in de goede richting.”

Cornet zei dat ze geblesseerd was geraakt tijdens haar vorige wedstrijd, een overwinning op de Franse Open-kampioen Jelena Ostapenko van 2017, en overwoog om helemaal niet te spelen tegen Zheng, omdat ze alleen aan haar tweede Grand Slam-toernooi deelnam.

“Je kunt dingen niet generaliseren,” zei Cornet. “Er waren maar een handvol mensen in het stadion, dus misschien maakten ze veel lawaai. Maar het is echt te veel als je ziet wat ik al zoveel jaren op het veld heb gegeven. Ik denk dat het ver zou zijn geweest Makkelijker voor mij om niet naar de rechtbank te komen, mezelf niet te plaatsen, mezelf kwetsbaar op te stellen met deze blessure.

“Dus, ja, nee, het is echt pijnlijk omdat het oneerlijk is, en als dingen oneerlijk zijn, doet het pijn. Maar nogmaals, de meeste mensen zijn ongetwijfeld verdrietig voor mij en begrijpen wat er gebeurt, maar dit handjevol idioten echt, echt, je voelt je echt slecht.”

Andere vrouwen vierde-rounders zijn Jessica Pegula vs. Irina-Camelia Begu, die een boete van $ 10.000 kreeg nadat ze haar racket had gegooid en het tegen de tribunes stuiterde en eerder in de week een kind op de tribunes borstelde; Daria Kasatkina vs. Camila Giorgi; en Madison Keys vs. Veronika Kudermetova.

Pegula en Keys zijn twee van de vijf Amerikaanse vrouwen die nog aan het toernooi deelnemen.

Nee. 11 Pegula, wiens ouders de Buffalo Bills van de NFL en de Buffalo Sabres van de NHL bezitten, en Swiatek zijn de enige twee van de top 15 overgebleven in het damesklassement.

“Ze heeft op dit moment een ander niveau bereikt dan wij allemaal. Ja, het is een beetje eng”, zei Pegula, die 10 matchpunten nodig had om haar overwinning in de eerste ronde af te ronden, en nog eens acht in haar volgende wedstrijd, maar die van zaterdag bezegelde. 6-1, 7-6 (2) zege op de halve finaliste Tamara Zidansek van 2021 op haar eerste kans.

Nog één overwinning per stuk, en Swiatek wordt Pegula’s probleem in de kwartfinales.

“Haar atletisch vermogen en verdedigende vaardigheden zijn echt heel goed”, zei Pegula. ‘En dan, denk ik, is ze dit jaar veel aanstootgevender geworden. Ze is agressiever geweest als dat nodig was.’

Swiatek heeft haar afgelopen vier toernooien en 48 van haar afgelopen 49 sets gewonnen; de uitzondering was tegen Liudmila Samsonova in de halve finale in Stuttgart op 23 april. De laatste wedstrijd die Swiatek verloor, was van Ostapenko, de kampioen van de Franse Open 2017, op 2 februari. 16 in de ronde van 16 in Dubai.

Ze won dit seizoen in totaal 15 sets met 6-0, maar Swiatek liet zaterdag zien dat ze het aankan als het even krap wordt.

“Het was niet verrassend, het was niet raar”, zei Swiatek. “Het is niet dat ik ben vergeten hoe ik dit soort sets moet spelen.”

In dit rapport is gebruik gemaakt van informatie van The Associated Press.

.

Leave a Comment