Rafael Nadal bereikt Franse Open-finale om het op te nemen tegen Casper Ruud nadat Alexander Zverev stopt met enkelblessure

PARIJS — Rafael Nadal zat vrijdag vast in een strakke, meeslepende en lange halve finale van de Franse Open toen zijn tegenstander, de als derde geplaatste Alexander Zverev, naar een schot rende en zijn rechterenkel verstuikte. Zverev zakte ineen op de grond, jammerend van de pijn en greep naar zijn onderbeen.

Zijn zwarte outfit, armen en benen aangekoekt met roestkleurige klei, Zverev werd geholpen door een trainer en vervolgens in een rolstoel van het veld weggevoerd. Minuten later, nadat Nadal hem zag huilen in een kleine kamer in het stadion, kwam Zverev op krukken terug op Court Philippe Chatrier, zijn rechterschoen verwijderd, en gaf de wedstrijd toe, niet in staat om verder te gaan.

Door het plotselinge einde van een wedstrijd die 3 uur oud was maar nog niet eens twee volledige sets had, kon Nadal op zijn 36e verjaardag de op één na oudste herenfinalist in de geschiedenis van de Franse Open worden. Nu zal hij proberen de oudste kampioen te worden op een toernooi waar hij al 13 keer een record heeft gewonnen, tegenover de eerste Grand Slam-finalist Casper Ruud op zondag.

“Het enige dat ik kan zeggen is dat ik hoop dat het niet al te erg met hem gaat. Hopelijk is het normaal als je je enkel omdraait, en hopelijk is er niets (gebroken). Dat is wat iedereen hoopt”, zei Nadal. “Ook al is het voor mij een droom om in de finale van Roland Garros te staan, natuurlijk is dat niet de manier waarop we het willen. … Als je een mens bent, zou je heel veel medelijden moeten hebben met een collega.”

Met het gekletter van regen hoorbaar tegen het gesloten schuifdak van Court Philippe Chatrier, en velen in de menigte van 15.000 mensen die herhaaldelijk “Ra-fa! Ra-fa!” scandeerden. hij kwam tevoorschijn en claimde een strakke, uitputtende eerste set met een 7-6 (8) score na 1 1/2 uur. De tweede set ging ook naar een tiebreak na nog eens 1 1/2 uur toen Zverev achter de baseline tuimelde en een punt verloor waardoor Nadal zijn service voor 6-all kon vasthouden.

Een trainer kwam naar hem toe om hem bij te staan ​​en Nadal liep over het net om ook Zverev te controleren. Nadat Zverev naar de rechtbank was teruggekeerd om te zeggen dat hij zich uit de wedstrijd moest terugtrekken, schudde hij de stoelscheidsrechter de hand en omhelsde Nadal.

Nadal kampte met chronische pijn in zijn linkervoet en behaalde een paar overwinningen die elk meer dan 4 uur duurden – inclusief zijn kwartfinale tegen titelverdediger Novak Djokovic die woensdag om 01:15 uur eindigde – maar geen tekenen van leeftijd, blessure of vermoeidheid tegen de 25-jarige Zverev.

Wat Nadal later zei, gaf hem wel problemen, was de manier waarop de hoge vochtigheid de dingen beïnvloedde, met klei die aan de tennisballen plakte en het moeilijker voor hem maakte om zijn dikke topspin toe te passen.

“De omstandigheden waren vanmiddag niet ideaal voor mij – of de manier waarop ik hier normaal gesproken graag speel”, zei Nadal. “Daarom kon ik niet de schade aanrichten die ik wilde.”

Naast het bieden op een 14e trofee van de Franse Open, kan Nadal zijn 22e Grand Slam-titel claimen om toe te voegen aan het herenrecord dat hij al heeft na zijn overwinning op de Australian Open in januari. Djokovic en Roger Federer staan ​​gelijk op 20.

Er staat ook dit op het spel voor Nadal in de finale van zondag tegen Ruud: het zou de eerste keer zijn dat de Spanjaard ooit de eerste twee manches van het kalenderjaar Grand Slam wint.

Ruud werd de eerste man uit Noorwegen die een grote finale bereikte en schakelde de US Open-kampioen Marin Cilic van 2014 uit met 3-6, 6-4, 6-2, 6-2 in een wedstrijd die in de derde set meer dan 10 minuten werd onderbroken door een klimaatactiviste die zich aan het net vasthing en op het veld knielde.

De 23-jarige Ruud stond nog nooit tegenover Nadal, maar trainde aan de King of Clay’s academie in Mallorca.

“Hij is een perfect voorbeeld van hoe je je op de baan moet gedragen: geef nooit op en klaag nooit. Hij is mijn hele leven mijn idool geweest”, zegt Ruud, die wordt gecoacht door zijn vader, Christian, een profspeler van 1991-2001. “Ik denk dat dit de perfecte timing is en het wachten waard om hem eindelijk in een Grand Slam-finale te spelen.”

Zverev was twee jaar geleden tweede op de US Open en won afgelopen zomer een gouden medaille op de Olympische Spelen van Tokio, maar is nog steeds op zoek naar zijn eerste grote titel.

“Hij had veel pech”, zei Nadal. “Het enige dat ik zeker weet, is dat hij er niet één zal winnen, veel meer dan één. Dus ik wens hem het allerbeste en een heel snel herstel.”

Zverev verzamelde bijna twee keer zoveel winnaars, 40-21, en kende een “geweldige” start, volgens Nadal, die het “een wonder” noemde dat hij de eerste set pakte.

Zverev leidde in elke set met 4-2.

Maar in de eerste, vloog zijn racket uit zijn hand en landde achter hem nadat een wilde zwaai per ongeluk een bal langs de stoelscheidsrechter stuurde totdat deze 3 meter breed van het veld belandde. Later liet een dwalende backhand Nadal voor de eerste keer breken, waardoor het 4-all werd en rood-gele Spaanse vlaggen wapperden op de tribunes.

In de openingstiebreak leidde Zverev met 6-2, voor vier setpunten. Maar Nadal wist ze allemaal uit, waaronder één door naar links te sprinten en wijd van de dubbelbaan te eindigen, om op de een of andere manier een cross-court forehand te toveren die de winnaar onder een ongelooflijke hoek passeerde. Het publiek gaf hem een ​​staande ovatie. Het had hem waarschijnlijk niets te maken met het scherpe salvo van Zverev, laat staan ​​dat hij zo kort reageerde.

En toch is dat wat Nadal zo vaak doet bij zoveel tegenstanders. Hij houdt vol, hij neemt nooit een punt af, hij speelt elk schot alsof het zijn allerlaatste kan zijn.

Dat is al zo sinds hij een tiener was. Waarom stoppen nu hij halverwege de dertig is?

De enige oudere herenfinalist in Parijs was Bill Tilden, de nummer twee op 37 in 1930. De oudste kampioen tot nu toe was Andres Gimeno, die in 1972 34 was.

Nadal, die voor het eerst het kampioenschap won op Roland Garros bij zijn debuut op 19-jarige leeftijd, heeft de afgelopen dagen gezegd dat hij niet zeker weet of elke wedstrijd zijn laatste zal zijn op de French Open. Zijn linkervoet is de voornaamste reden voor dat pessimisme.

“Alle opofferingen en alle dingen die ik moet doorstaan ​​om te blijven spelen,” zei Nadal, “zijn echt logisch als je geniet van momenten zoals ik geniet in dit toernooi.”

.

Leave a Comment