Rafael Nadal en Novak Djokovic gaven ons eeuwenlang een Franse Open kwartfinale

Novak Djokovic en Rafael Nadal troffen elkaar voor de 59e keer.

Novak Djokovic en Rafael Nadal troffen elkaar voor de 59e keer.
Afbeelding: Getty Images

Het is een bewijs van hun grootsheid dat wanneer Rafael Nadal en Novak Djokovic in de rij staan ​​voor een major, waar iedereen denkt dat ze elkaar misschien zullen ontmoeten, iedereen zich ervoor begint aan te gorden. Of het nu de kwarten, halve finales of finales zijn, iedereen weet dat hij een halve dag moet vrijmaken en de nodige voorraden moet verzamelen. Want hoewel het bijna altijd een spektakel is en een vertoon van een tennisniveau dat alleen deze twee hebben bereikt (en misschien nog één andere man), weet je dat het een reis gaat worden. Je moet er bijna voor inpakken, of ervoor zorgen dat al je snacks en hydratatie binnen handbereik zijn. Natuurlijk kun je er even tussenuit, maar wil je echt iets missen? Vooral de laatste tijd lijkt elk punt een combinatie van hoge kunst, sloopderby en schaken.

Nadal en Djokovic troffen elkaar gisteren voor de 59e keer, waarbij Nadal de kwartfinale van de Franse Open won in vier sets. Het zag eruit als het omgekeerde van de ontmoeting van vorig jaar tussen de twee op hetzelfde toernooi, waar ze twee of drie sets tegen elkaar aan botsen en dan verwelkt er een door een gebrek aan fitheid door externe factoren. In 2021 was dat Nadal. Gisteren zag Djokovic er slecht uit in set één en drie, heel lichtjes, dankzij het niet spelen van zijn normale schema vanwege ziekte, blessure en zijn eigen domheid. Dat betekent niet dat hij niet in staat was om op verschillende punten de hoogten te bereiken.

In de eerste set had Nadal eigenlijk niet perfecter kunnen zijn. Waar hij in het verleden verlegen was om naar de backhand van Djokovic te gaan, omdat je hem op die vleugel eigenlijk niet voorbij kunt krijgen dankzij zijn kauwgom-in-vochtigheid zoals flexibiliteit en kracht, was Nadal’s forehand een echte boomstick, of hij nu het langs de lijn schieten om Djoker naar rechts te laten bewegen (Djokovic’s forehand is dodelijker wanneer hij het opent door rond zijn backhand te rennen) of het crosscourt in die backhand schieten. Zelden in deze rivaliteit heeft Nadal Djokovic van het veld geduwd, maar gisteren deed hij dat wel.

Maar het mooie van deze twee is dat ze niet alleen de fysieke gaven van de goden hebben, maar dat ze ook kunnen nadenken over problemen die zich voordoen. En hoewel het schokkend is om te zien dat Djokovic volledig naar de rode lijn moet om in een wedstrijd te blijven, omdat hij tegenstanders meestal gewoon efficiënt kan bruuten tot fouten en fouten waar hij van kan profiteren, zit het zeker in zijn tas. Hoewel hij in de tweede twee breaks onderuit ging, begon Djokovic zijn forehand te ontketenen en ging hij met vrijwel elk schot brak. Hij had niet het gereedschap om nog een keer met Nadal te rommelen, dus ging hij met hem naar de vuurwerkfabriek. Het produceerde enkele van de meest giechelwaardige schoten die je in de sport zult vinden, aangezien Djokovic 90 MPH forehands schoot tot binnen de afstand van het schaamhaar van de lijnen.

Maar je kunt de auto alleen duwen totdat hij zo lang schudt totdat er iets knapt of piept, en Djokovic kon in de derde set niet het bereik vinden dat hij in de tweede had, en produceerde slechts zeven winnaars in tegenstelling tot de 18 die hij erin slaagde het tweede stel. Er was nog een laatste uitval van Djokovic in de 4e, en hij diende om de wedstrijd naar een vijfde te sturen, waartoe we altijd voorbestemd leken. Maar zoals Nadal al zo’n 17 jaar doet, wil hij gewoon een pauze als hij het door niets anders dan koppigheid moet zien. Hij brak door om tot 4-5 te komen en nam schijnbaar de wil van Djokovic mee. De Serviër liep leeg in de tiebreak.

Dat is altijd het verhaal met deze twee, het is gewoon een test van kracht in elk facet, en je kijkt vier of vijf uur naar ze terwijl je de ander gewoon niet meer dan een centimeter of twee naar achteren kunt bewegen voordat je de gunst terugbetaalt. Hoewel beide misschien wat zwakte hebben, en het is niet duidelijk dat ze dat doen, zijn ze allemaal zo minuscuul dat er te lang op niets kan worden geplukt. Dat was altijd hun voordeel ten opzichte van Roger Federer, in die zin dat, hoe inspirerend Federer ook kon zijn, er voor de hand liggende plaatsen waren waar je op hem terecht kon. Breng de bal op zijn backhand, laat hem grinden, laat hem verdedigen, en hij had meer kans om iets te spuiten dan de andere twee. Er zijn geen dergelijke wegen tussen Nadal en Djokovic. Ze gaan gewoon rally’s uitwisselen die andere spelers in een treurige plas zouden veranderen, totdat iemand met weer een nieuwe schot van schittering op de proppen komt. En dan doen ze het bij het volgende punt, de volgende game, de volgende set.

Op klei is voor beiden de ware martelkamer, en toch het grootste theater voor ons, omdat het nog moeilijker wordt om er een bal langs te krijgen. Ze moeten elk punten zo ingewikkeld construeren om de ander net genoeg te verplaatsen dat er net genoeg scheur is die ze kunnen raken, maar alleen slaan met een knuppelende forehand of chirurgische backhand of dropshot of volley. Ervan uitgaande dat de ander niet met een wonderbaarlijke verdediging komt en het hele proces opnieuw begint.

En dit zou het heel goed kunnen zijn, afhankelijk van hoe de rest van het seizoen verloopt. Nadal heeft gezinspeeld, zo zacht, dat dit zijn laatste Franse Open zou kunnen zijn. Het lichaam van Nadal heeft altijd een zekere mate van constant onderhoud nodig gehad om gewoon op het veld te zijn, en er is geen “lichte” dag voor hem op het veld. Tegenwoordig is het beheer van zijn voetblessure blijkbaar moeizaam geweest, en nu hij bovenop de Grand Slam-telling zit en de eerste tot 21, kan de dag spoedig komen waarop hij besluit dat de constante therapie, behandeling, oefening en pijnbeheersing niet meer is. het is het niet meer waard. Niemand kon het hem kwalijk nemen.

Hij neemt de grootste rivaliteit van de sport met zich mee, die langer heeft geduurd dan alle andere en hoogten heeft bereikt die alle anderen hun nek uitstrekken om te zien. Nadal-Djokovic was niet zozeer de onweerstaanbare kracht en het onbeweeglijke object, omdat ze allebei die dingen waren. Het was meer een Hadron-botser. Soms was het een fluitje van een cent. Die Aussie Open-finale van zes uur kan soms moeilijk zijn. Soms was het subliem, zoals de derde set van de halve finale van vorig jaar, waar elk punt een wonderbaarlijke winnaar bevatte. Soms ging het erom wie het laatst zou opgeven, en soms ging het erom wie het ene punt meer kon behalen dan het andere.

Ze hebben in ieder geval een hoop achtergelaten om te onthouden en van te genieten. Omdat we het nooit meer zullen zien.

.

Leave a Comment