Rafael Nadal verslaat Novak Djokovic in klassieke kwartfinale | ATP-tour

Rafael Nadal won de 59e aflevering van zijn legendarische rivaliteit tegen Novak Djokovic en ging door naar de halve finales van Roland Garros met een 6-2, 4-6, 6-2, 7-6 (4) overwinning in een wedstrijd die dinsdagavond begon en eindigde woensdagochtend na 1 uur in Parijs.

De Spanjaard leidde met een set en een dubbele break voordat Djokovic terug naar het niveau stormde, maar Nadal herbevestigde zich met een dominante derde set. Het was de wereld nr. 1 die het sterkst begon in de vierde set, maar Nadal ontkende zijn poging om de set uit te serveren en reed naar de overwinning in een eenzijdige tie-break.

Nadal neemt een zekere mate van revanche na zijn verlies in de halve finale een jaar geleden op Roland Garros – de meest recente ontmoeting tussen het paar. Door de titelverdediging van Djokovic te beëindigen, komt Nadal binnen twee overwinningen van een recordverlengende 14e Roland Garros-titel en 22e grote kroon.

Hoewel het paar bekende vijanden is – vooral op Roland Garros, waar Nadal nu een 8-2 voorsprong heeft – is hun kwartfinale ook een wedstrijd van historische primeurs: het is de eerste keer in het Open-tijdperk dat een herenwedstrijd heeft twee mannen gekenmerkt met ten minste 20 Grand Slam-overwinningen, 1.000 wedstrijdoverwinningen of 300 Grand Slam-overwinningen.

Eerste set

Nadal en Djokovic gaven allebei een show in de openingsset van hun kwartfinale van Roland Garros, maar Nadal sloeg de eerste zware klappen om het te winnen, 6-2. Hoewel de score eenzijdig was, waren de meeste rally’s boeiende heen en weer zaken waarbij beide mannen streden om de suprematie in een schaakpartij met een hoog octaangehalte vanaf de baseline.

De Spanjaard brak de service in een openingsgame van 10 minuten om het vroege initiatief te nemen, waarna hij een paar breakpoints opsloeg om de 3-1 vast te houden voordat hij door de rest van de set schoot. Djokovic gebruikte verschillende dropshots met wisselend succes, terwijl Nadal negen keer het net aanviel en vier van die punten won.

Nadal was scherp vanaf de eerste bal en eindigde met een telling van 12-6 winnaars tot fouten, terwijl Djokovic op die manier een min-1 was door acht winnaars en negen fouten te maken.

ATP WTA Live-app

Tweede reeks

Djokovic vocht terug van een dubbele break-down en won zes van de laatste zeven wedstrijden in een spannende 6-4 set.

Net als in de openingsset begon Nadal set twee met een cruciale break van service in een titanische openingsgame. Nadat Djokovic meer dan 13 minuten overleefde, pakte Nadal zijn zevende breakpunt van de wedstrijd om de wedstrijd onder controle te krijgen. Djokovic had geen gamepoint.

De forehand van Nadal was op zijn best en Djokovic begon te persen toen hij het contact met de Spanjaard verloor. De Serviër kreeg een dubbele break-down bij 3-0 toen Nadal een winnaar stootte nadat hij nog een dropshot had achtervolgd.

Maar Djokovic voerde de agressie op om terug te klauwen naar 3-3 en kreeg voor het eerst in de wedstrijd fouten van Nadal toen hij zijn eigen forehandvleugel begon te dicteren. Hij won zijn vijfde breekpunt van een wedstrijd van zeven tweeën om gelijk te trekken en vocht vervolgens tegen een breekpunt om 4-3 vast te houden over vier tweeën. Die twee cruciale wedstrijden na de 3-2 wissel duurden bijna 29 minuten.

Met Nadal op 4-5, draaide Djokovic met een hele reeks diepe returns en brak hij voor de derde keer in vier returngames om na twee uur en 18 minuten gelijk te trekken. Alleen al de tweede set duurde een uur en 28 minuten.

De eerste twee sets weerspiegelen het begin van hun halve finale van 2021, toen Nadal een 6-3-opener pakte voordat Djokovic antwoordde met een 6-3 seconde. Dat vormde de basis voor een all-time-classic derde set, die Djokovic won in een tie-break. De comeback van de Serviër in vier sets was de eerste keer sinds 2014 in deze rivaliteit dat de speler die de eerste set verloor, terugkwam om te winnen.

derde set

Drie sets, drie instant breaks voor Nadal. En voor de tweede set op rij claimde hij een vroege double-break-voordeel achter zinderend baselinespel. Deze keer bleek het meer dan genoeg te zijn, want hij sloot zonder problemen af ​​en sloot de set net na middernacht af.

De 6-2 set bezorgde de Spanjaard een voorsprong van twee sets op één en verdreef elke gedachte aan aanhoudende vermoeidheid na zijn overwinning van vijf sets op Felix Auger-Aliassime op zondag. Nadat Nadal een breekpunt had weggewerkt om de 3-1 vast te houden, verzekerde hij zijn tweede break – zijn zesde van de wedstrijd – en gaf Djokovic nooit de kans om de score aan te scherpen.

De Serviër maakte, na met zo’n consistentie aan te vallen in zijn comeback in de tweede set, 16 ongedwongen fouten tot zeven winnaars in de set. Nadal, die in alle drie de sets een positieve ratio had, sloeg acht winnaars en zes fouten in de derde.

vierde set

Nadal claimde de overwinning door de 19e tiebreak te claimen die door het paar werd betwist en verbeterde zijn record tot 10-9 in tiebreaksets tegen de Serviër.

Djokovic dreigde het slachtoffer te worden van een kenmerkende Chatrier-aanval van Nadal, maar hij hield het tij even in bedwang, maar kon de set niet afsluiten.

De Serviër maakte een snelle start aan de vierde, in schril contrast met de voorgaande drie sets. Voor het eerst in de wedstrijd hield hij zijn openingsservicegame. Djokovic wist in de beginfase van de set met regelmaat Nadal rond de basislijn te trekken en hij profiteerde van een vroeg breakpunt op weg naar een 3-0-voorsprong.

Zelfs toen Nadal in rally’s bleef met verbijsterende squashschoten, hield Djokovic zijn zenuwen in bedwang en duwde hij zijn voorsprong naar 5-2.

Maar nadat hij geen breakpoint in de set had gecreëerd, brak de Spanjaard door toen Djokovic met 5-3 voor de set serveerde. Het duurde negen minuten, maar Nadal benutte zijn tweede breakkans van de wedstrijd om in leven te blijven in de set.

Met het momentum stevig aan zijn zijde racete Nadal naar een 6-1 voorsprong in de tiebreak en sloot het uiteindelijk af op zijn vierde matchpunt.

Meer volgt nog…

Leave a Comment