Roland Garros 2022: Rafa Nadal: ‘Je kunt niet accepteren dat je niet kunt trainen omdat je elke dag slap wakker wordt’ | Sport

Rafael Nadal, 36, verleende een interview aan EL PAÍS en andere Spaanse media-organisaties in een luxueuze, Versailles-achtige kamer in een hotel in Parijs, de dag na het winnen van zijn 14e Roland Garros en 22e Grand Slam-titel in het herenenkelspel. Hij zat in een fauteuil waar hij na het gesprek moeilijk uit kon komen. De Spaanse tennisster moest zijn armen gebruiken om zichzelf omhoog te duwen en hij liep duidelijk moeilijk.

De slijtage van de finale van de vorige dag was duidelijk te zien op een lichaam dat eindeloze tegenspoed heeft doorstaan. Hij is de afgelopen weken de meest nauwlettende voet ter wereld geweest. Bij deze gelegenheid prevaleerde pijn tijdens het gesprek over tennis. De atleet sprak, maar de patiënt ook. Nadal heeft een oplossing nodig voor zijn chronische voetpijn; sinds het begin van zijn carrière lijdt hij aan het Müller-Weiss-syndroom, een degeneratieve voetziekte waar voor een topsporter geen oplossing voor is.

Vraag. Hoe voel je je?

Antwoorden. Fysiek is de waarheid dat ik me heel goed voel. In dit toernooi heb ik wedstrijden van meer dan vier uur gespeeld, maar de volgende ochtend ben ik fysiek goed wakker geworden. Verrassend genoeg heb ik op dit moment en op mijn leeftijd niet al te veel spierpijn. Maar deze laatste was geen normale nacht, omdat mijn voet pijn deed. Het gebeurt wanneer het wakker wordt [when the anesthesia wears off] En na twee en een halve week slikken van ontstekingsremmers en pijnstillers, praktisch om de zes uur, want er was geen andere optie. Ik ben gestopt omdat ik zo niet verder kan.

Q. Hoe is het mogelijk om met een gevoelloze voet te spelen?

A. Ze blokkeerden de sensorische zenuwen. Als de motorische zenuwen verdoofd zijn, kun je je voet niet bewegen. Dat hebben ze bij mij gedaan na een operatie om pijn te voorkomen en je kunt het niet bewegen, dat is onmogelijk. Maar het is geen exacte wetenschap: uiteindelijk zijn er dagen dat de gevoelloosheid wat minder is. Bij de finale werden bijvoorbeeld ook mijn tenen gevoelloos en werd het gevoel erger. Maar met de enkel heb je tenminste controle over de voet. Het punt is dat je daar beneden geen gevoeligheid hebt en er is iets meer risico als het gaat om het verdraaien van je enkel. Het maakt me niet uit of ik geen gevoeligheid heb, want ik ging van mank naar spelen zonder pijn. Dit kan helaas niet in de tijd worden verlengd.

Q. Ben je optimistisch?

A. Laten we afwachten wat er gebeurt. Het doel is duidelijk, het uitvoeren van een gepulseerde radiofrequentiebehandeling in de zenuw om te proberen het gevoel te krijgen dat ik heb als ik met een verdoofde voet speel, en dat permanent te maken. Als deze behandeling werkt en dat pijngevoel voorgoed weg is, lost het het probleem misschien niet op, maar ik zou kunnen blijven spelen en dat is nu het doel.

Q. Aan het begin van het jaar gaf je toe dat je overweegt te stoppen met tennissen, na een half jaar niet te hebben gespeeld vanwege de blessure. Ben je in de verleiding gekomen om je weer terug te trekken? Is dit het allemaal waard?

A. Het is altijd de moeite waard, maar wat niet logisch is, is als je je niet competitief voelt. Als je niet kunt trainen, hoe ga je dan daarna wedstrijden rijden? En de afgelopen maanden was het niet mogelijk… We moeten vertrouwen op deze mogelijke oplossing [the new treatment]. Ik ben redelijk realistisch, ik ben niet erg dramatisch en ook niet erg impulsief, en ik neem beslissingen op basis van wat wel en niet kan, en de dingen kunnen niet doorgaan zoals ze de afgelopen maanden zijn gegaan. Dus laten we het proberen. Als dat lukt, ben ik de eerste die door wil gaan, en ook de mensen om me heen, want we hebben allemaal plezier in wat we doen. Als dit niet werkt en we moeten nadenken over een operatie, die ook geen 100% herstel garandeert… Het zal een volledig persoonlijke beslissing zijn en ik zal moeten beslissen of het het waard is of niet.

Rafael Nadal, tijdens het interview in zijn hotel in Parijs.
Rafael Nadal, tijdens het interview in zijn hotel in Parijs.BENOIT TESSIER (REUTERS)

Q. Wat weegt op dit moment zwaarder, fysieke pijn of emotionele pijn?

A. Ik heb geen psychische pijn. Als ik geen fysieke pijn heb, heb ik ook geen psychologische pijn.

Q. Maar nu heb je deze fysieke pijn…

A. Ja, maar ik wist al dat ik het zou hebben. Het probleem is niet de pijn van vandaag; twee weken geleden was het al heel duidelijk dat wanneer het toernooi eindigde ik in slechte vorm zou zijn, en ik accepteerde dat, het is heel gemakkelijk te accepteren. Het probleem is de dagelijkse gang van zaken. Wat je niet kunt accepteren is dat je niet regelmatig kunt trainen omdat je elke dag slap wakker wordt. Dat wordt op zich al moeilijk te assimileren; de rest is ingewikkelder.

Q. Hoe stel je je morgen voor?

A. Ik stel me het voor zoals ik het vele malen heb meegemaakt in mijn carrière, toen ik maandenlang uit de competitie moest liggen vanwege blessures. Buiten het tennis ben ik altijd gelukkig geweest. Het is niet iets dat ervoor zorgt dat ik de slaap verlies of dat ik bang ben. Ik heb en heb altijd veel dingen gehad die me gelukkig maken naast tennis. Wat betreft de voet, ik denk dat ze de pijn op een vrij definitieve manier kunnen wegnemen. Het punt is, om het te elimineren, moet ik een operatie ondergaan die bestaat uit het fixeren van mijn voet, en als ik dat doe, kan ik niet verder spelen.

Q. Maar zou u bijvoorbeeld morgen op uw catamaran kunnen stappen zonder de pijn te voelen?

A. Niet zonder pijn, nee. Vorig jaar eindigde ik Roland Garros en liep ik tweeënhalve week mank. Toen ik uit de wedstrijd liep met Novak [Djokovic, against whom he lost in the semi-finals], Ik kon twee en een halve week niet eens de trap af. Als ik een tijdje stop met spelen, hink ik. De eerste weken zijn slecht, maar als ik anderhalve maand stop met tennissen, is mijn dagelijks leven geen probleem meer. Uiteindelijk komt er een tijd dat het geen pijn meer doet, ik heb er last van, maar het is geen pijn zoals ik voel tijdens het trainen.

Q. Je zult tenminste altijd Parcheesi hebben, een van je grote hobby’s. Op de een of andere manier dient het als therapie?

A. Het hangt van de dag af. Er zijn dagen dat het een contraproductieve therapie is, omdat ik Marc . moet verdragen [López, who joined the technical team this season]wie heeft geen flauw idee hoe te spelen[laughs]. Maar goed, we lachen. Er is iets goeds aan Parcheesi, en het is dat er anderhalf of twee voorbij gaan zonder dat je het merkt. Daarnaast is het ook een manier om de kleine machines los te laten [he says pointing to the celllphones recording the interview]. Voor mij is het iets positiefs.

Q. Een jaar geleden leek Djokovic de overhand te hebben; nu ben jij de baas. Wat gebeurt er vanaf hier?

A. Er kan van alles gebeuren, toch? Als wat een jaar geleden waarschijnlijk leek, nu niet zo is, is wat nu waarschijnlijk lijkt over een jaar niet zo… Novak is degene in een duidelijkere situatie, vanwege zijn niveau en het feit dat hij geen fysieke problemen heeft ; Roger [Federer] is wie hij is, dus je moet altijd iets speciaals van hem verwachten, hoewel we allemaal weten hoe moeilijk het is om terug te komen en nog meer op de leeftijd van 40… Dus we zullen zien wat er gebeurt. Ik denk er niet veel aan. Ik maakte me geen zorgen toen we gelijk stonden of ik een achterstand had, dus ik ga me geen zorgen maken nu ik bovenaan sta. Het enige waar ik van droom, is dat ik de kans kan blijven houden om te concurreren.

Q. Wat is deze laatste overwinning alles bij elkaar genomen waard?

A. Ik denk dat het vanuit het oogpunt van tennis een aanzienlijke waarde heeft, omdat een aantal zeer goede mensen zijn verslagen [including Félix Auger-Aliassime, ranked 9th in the world, Djokovic, ranked 1st and Zverev, ranked 3rd]. En ook op mentaal vlak, want uiteindelijk hecht ik altijd meer waarde aan persoonlijke voldoening dan aan al het andere. Nadat ik met een gebroken rib door Indian Wells was gegaan, en na Rome, toen ik na iets meer dan één set al mank liep… Ik wist dat ik de wedstrijden zou kunnen spelen, want je kunt spelen met een gevoelloze voet, maar het moeilijke was dat ik dit allemaal opzij kon zetten en me kon concentreren op het spel op het niveau dat ik deed. Dat betekent dat ik mentaal helemaal klaar was om de uitdaging aan te gaan. Wat overblijft is dat ik een Roland Garros heb gewonnen, misschien wel een van de moeilijkste uit mijn carrière en een van de belangrijkste. Dat is wat me zal bijblijven.

Q. Het is de eerste keer dat je in hetzelfde jaar in Australië en Parijs hebt gewonnen. Zou het gek zijn om aan de Grand Slam te denken, aan de mogelijkheid om ook Wimbledon en de US Open te winnen?

A. Ja, het is gek. En meer nog in mijn huidige toestand. Zelfs in een perfecte staat zou het me gek lijken, want het is iets dat geen enkele mannelijke speler heeft gedaan sinds Rod Laver [the Australian did it in 1969, and Steffi Graf was the last tennis player to do so in 1988]. Degene die het dichtst in de buurt kwam was vorig jaar Novak. Ik vind het gek om erover na te denken. Ik zal het niet eens overwegen. Meer dan winnen, zou ik blij zijn om alle vier te kunnen spelen, rekening houdend met hoe mijn voet is.

Nadal met zijn vrouw, María, en zijn zus, Maribel.
Nadal met zijn vrouw, María, en zijn zus, Maribel.BENOIT TESSIER (REUTERS)

Q. Je hebt 17 jaar geleden, in 2005, je eerste Roland Garros-trofee gehesen. Hoe is het tennis sindsdien veranderd?

A. Tennis is veranderd, zoals alles in het leven… Het wordt nu sneller gespeeld en we moeten ons aanpassen. Vroeger werd er meer klassiek tennis gespeeld op gravel, meer zoals Casper [Ruud], en tegenwoordig zijn er minder spelers met deze stijl. Zelf speel ik meestal niet meer in deze stijl. Dingen evolueren, we evolueren allemaal en ikzelf ben aan het veranderen, bijvoorbeeld door mijn racket aan te passen om meer power te hebben.

Q. Op dit moment en ondanks alle tegenslagen, ben jij de speler met het beste algemene record dit seizoen, door vier toernooien te winnen, waaronder beide Grand Slams die je hebt gespeeld. In hoeverre geeft dit jou een extra honger naar de overwinning?

A. Je competitief voelen geeft je een energieboost, dat is een feit. Het zou anders zijn als ik me niet competitief zou voelen gezien mijn conditie, maar ik voel me competitief en we gaan op zoek naar oplossingen.

Leave a Comment