Simona Halep: ‘Hij bracht dat vuur terug’: hoe Patrick Mouratoglou de voormalige nummer 1 van de wereld hielp. 1 haar liefde voor tennis nieuw leven inblazen

Na voor het eerst sinds januari 2014 buiten de felbegeerde top 10 van de wereldranglijst te zijn gevallen, raakte Halep de liefde voor tennis kwijt.

Maar sinds ze eerder dit jaar met Mouratoglou begon te werken, zegt Halep dat haar passie voor de sport opnieuw is aangewakkerd.

“Ik had dat niet echt verwacht, want ik sta niet erg open voor mensen en het is niet gemakkelijk voor mij om iemand te vertrouwen. Maar het was gewoon een geweldige connectie sinds het eerste moment dat ik hem ontmoette”, zegt Halep over Mouratoglou.

“Ik was bijna klaar voordat ik hier kwam, want ik had dat vuur niet meer en ik vertrouwde er niet op dat ik weer op het hoogste niveau zou kunnen spelen. Dus toen ik hier kwam, vond ik het en ontdekte ik opnieuw waarom ik tennis speel ,” zij voegt toe. “Ik speel tennis omdat ik het leuk vind… Hij bracht dat vuur terug.”

Simona Halep slaat een backhand terug naar Iga Swiatek van Polen in hun WTA halve finale wedstrijd op het Indian Wells tennistoernooi op 18 maart 2022.

Nieuwe beginnen

In april, Mouratoglou aangekondigd op sociale media dat hij Halep fulltime zou gaan coachen, nadat ze zijn prestigieuze trainingsacademie in Frankrijk had bezocht voorafgaand aan de BNP Paribas Open in Indian Wells, Californië.

“Ik vind het altijd leuk om haar te zien spelen. Ik denk dat ze een ongelooflijk spel heeft, dus ze is superspannend als speelster”, vertelt Mouratoglou aan CNN Sport. “Ze speelde al geweldig, maar ze kon nog veel meer spelen. Ik zag de vooruitgang die ze kon maken.”

Mouratoglou, bekend onder zijn bijnaam ‘The Coach’, is een van de meest gewilde tennisinstructeurs.

Serena Williams'  Coach onthult wat de tenniskampioen door blessures hield
Hij begon met coachen in 2005, werkte samen met Marcos Baghdatis op het juniorencircuit en hielp hem om de nummer 1 van de wereld te worden. 1 op jeugdniveau, volgens zijn officiële website.

Een jaar later bereikte Baghdatis de finale van de Australian Open voordat hij verloor van Roger Federer en datzelfde seizoen bereikte hij ook de halve finale van Wimbledon.

Sindsdien heeft Mouratoglou een reeks veelbelovende jonge spelers geholpen hun spel naar een hoger niveau te tillen, waaronder Grigor Dimitrov, Anastasia Pavlyuchenkova en met name de 23-voudig grand slam-kampioen Serena Williams, voegt de website toe.

Het geheim van zijn succes? “Natuurlijk is de passie het belangrijkste. (Als) de spelers de passie niet hebben, zullen ze niets groots bereiken”, zei Mouratolgou. “Dus dat is de sleutel.”

“Mensen hebben in hun leven ook momenten waarop ze misschien een tijdje hun liefde voor het spel verliezen of minder liefde voor het spel hebben”, voegt hij eraan toe. “Ik denk niet dat zij (Halep) het is kwijtgeraakt.”

Wat maakt een kampioen?

Studenten tennistraining aan de Mouratoglou Academy in Biot, Zuidoost-Frankrijk, op 23 september 2021.
Hoewel de Roemeense Halep 23 titels in het enkelspel op haar naam heeft staan, waaronder twee grandslamoverwinningen, moest ze zich aanpassen aan een bijzonder rigoureuze vorm van boren op de Mouratoglou-academie.
Ze bracht twee weken door met het starten van een nieuw trainingsschema om 8.30 uur, iets wat ze aan verslaggevers vertelde dat ze “nooit in mijn leven deed”, meldde de WTA.
“Ik deed het met plezier en ik deed het gemakkelijk. Dus dat deed me denken dat ik het nog steeds leuk vind en dat ik het nog steeds kan. Dus als ik gezond ben, denk ik dat ik een goed spel kan hebben”, voegde ze eraan toe. naar de WTA-website.

Naast haar fysieke revalidatie heeft Halep met Mouratoglou gewerkt aan het herstel van haar zelfvertrouwen.

“Hij is super open, dus het is supergemakkelijk om met hem te praten”, vertelt ze aan CNN. “Ik ben erg emotioneel. Ik heb veel angsten in het algemeen en ik twijfel meestal aan mezelf. En het was gemakkelijk voor mij om mezelf uit te drukken zoals ik ben.”

Toen Mouratoglou in september 2020 in de Netflix-serie “The Playbook” verscheen, sprak hij over hoe de mentale kracht van een speler zijn of haar vermogen om kampioen te worden kan maken of breken.

De serie volgt wereldberoemde sportcoaches terwijl ze hun persoonlijke regels voor succes delen, zowel binnen als buiten de arena.

Simona Halep deelt luchtige momenten met coach Patrick Mouratoglou tijdens de voorbereiding op Roland Garros op 18 mei 2022 in Parijs, Frankrijk.

“Iedereen heeft grenzen, en de grenzen van iedereen zijn niet technisch, tactisch of fysiek. Ze zijn mentaal”, vertelde Mouratoglou in de documentaire.

“En als je niet denkt als een kampioen, gedraag je je ook niet als een kampioen en win je ook niet als een kampioen. Het is dus heel belangrijk om ervoor te zorgen dat de geest goed werkt.”

Mouratoglou vertelt CNN dat hij een vergelijkbare benadering heeft om de psychologische veerkracht van een speler weer op te bouwen als de legendarische voetbalmanager José Mourinho, die ook in de Netflix-serie verscheen.

“Hij zei zoiets als: ‘Voetbal begint met de voet, gaat verder met het hart en eindigt met het hoofd.'”

“Het hoofd is het belangrijkste… want als je niet diep gelooft dat je iets kunt bereiken, ga je niet voluit gaan. Je gaat halverwege. Je zult redenen vinden om het niet te doen doe dingen. Je gaat excuses zoeken”, zegt Mouratoglou.

“Ik denk dat het een groot deel van mijn werk is om mensen, in dit geval Simona, te helpen in zichzelf te geloven en in hun vermogen om te bereiken wat ze willen”, voegt hij eraan toe. “Ik vertel Simona altijd hoe sterk ze mentaal is, omdat ik het echt geloof.

“Ze maakte mijn werk in zekere zin supergemakkelijk door zo open te zijn en me zo te vertrouwen.”

Samenwerking met Serena Williams

Mouratoglou is geen onbekende in het opnieuw uitvinden van spelers die een dieptepunt hebben bereikt.

In 2012 naderde hij een keerpunt in zijn carrière, toen hij Williams begon te coachen, die net een nederlaag had geleden op Roland Garros tegen de Franse Virginie Razzano. Het was de eerste keer in de carrière van Williams dat ze verloor in de eerste ronde van een grote competitie.
Serena Williams traint met coach Patrick Mouratoglou ter voorbereiding op de French Open 2020 op Roland Garros op 26 september 2020.

Ze was ook op zoek naar een grand slam-overwinning, omdat ze twee jaar lang geen major had gewonnen.

Mouratoglou en Williams werden op tournee het “Dynamic Duo” genoemd en behaalden samen 10 grand slam-overwinningen, evenals een titel in het enkelspel voor vrouwen op de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

“Ik ben supertrots op wat we met Serena hebben gedaan. Nu ben ik natuurlijk super dankbaar voor die 10 jaar die ongelooflijk waren”, zegt Mouratoglou. “Ze vertrouwt me al 10 jaar, iets wat je niet vaak ziet in de tenniswereld.”

Williams heeft niet meer gespeeld sinds ze stopte met haar eerste ronde Wimbledon-wedstrijd tegen Aliaksandra Sasnovich in juni 2021, waarin ze een beenblessure opliep.

“Het is niet gemakkelijk om iemand met wie je 10 jaar hebt samengewerkt te vertellen dat je iets met iemand anders gaat beginnen”, voegt Mouratoglou toe. “Het is een relatie van 10 jaar… waarin je zoveel dingen en zoveel emoties en zoveel momenten deelt.”

‘Ik ben klaar om mijn best te doen’

Als Mouratoglou en Halep met CNN spreken, bereiden ze zich voor op Roland Garros, waar de 30-jarige Roemeen zondag in de eerste ronde speelt tegen de Kroaat Ana Konjuh.

Halep heeft goede herinneringen aan de French Open, nadat ze haar eerste grandslamtitel in Parijs won na het verslaan van Sloane Stephens in 2018.

“De Franse Open is mijn favoriete grand slam”, zegt ze. “Ik hou van de stad. Ik voel me geweldig. Ik hou van de sfeer. Dus alles komt bij elkaar en ik voel me gewoon geweldig. Het wordt een grote uitdaging, dit toernooi, voor mij. Ik ben er mentaal klaar voor. Geef mijn best.”

“Ik dacht echt dat ik tegen mijn dertigste klaar zou zijn”, zegt Halep. “Ik had het fout.”

“Ik wil nog een paar jaar spelen. Ik heb het gevoel dat ik het kan”, voegt ze eraan toe. “Mijn lichaam is in orde. Weet je, ik voel me gezond. Ik voel dat mijn energieniveau hoog is. Dus ik zie geen reden om nu te stoppen.”

Simona Halep omhelst de trofee terwijl ze de overwinning viert na de finale van het damesenkelspel tegen Sloane Stephens tijdens de finale van de Franse Open op 9 juni 2018 in Parijs, Frankrijk.

Er is echter één speler die een derde grandslamtitel voor Halep in de weg kan staan.

De Poolse Iga Swiatek heeft een snelle opkomst gekend om de nummer 1 van de wereld te worden. 1 van het afgelopen jaar.
In april behaalde ze haar vierde opeenvolgende titel van het seizoen 2022 tijdens de Stuttgart Open-finale, waarmee ze haar winning streak op 23 wedstrijden bracht.
Op slechts 20-jarige leeftijd heeft Swiatek geen teken van aarzeling getoond. Als ze de French Open wint, evenaart ze het record van Venus Williams dit millennium van 35 opeenvolgende overwinningen.

“De afgelopen maand heeft Iga veel stabiliteit getoond op fysiek, mentaal en tennisgebied. Ze is in alles super solide. Daarom heeft ze zoveel gewonnen. Maar ik denk dat iedereen te verslaan is”, zegt Mouratoglou.

En Mouratoglou is ervan overtuigd dat de mentale kracht van Halep kan wedijveren met Swiatek.

“Ze is ook een geweldige speelster, maar wat haar speciaal maakt, is het feit dat ze mentaal extreem sterk is”, zegt hij. “Ik heb het gevoel dat ze ook in zichzelf gelooft en dat de combinatie wonderen kan doen.”

.

Leave a Comment