US PGA Championship: Jordan Spieth’s ‘moeizame’ route terug naar de top, niet geworteld in geld maar in glorie

Jordan Spieth
De vroege successen van Spieth kwamen voort uit zijn putten, maar dat aspect van zijn spel wordt nu als zijn zwakke punt beschouwd
Evenementenlocatie: Southern Hills Country Club, Tulsa, Oklahoma Datum: 19-22 mei
Dekking: Live tekstupdates van alle vier de rondes op de BBC Sport-website. Radio 5 Live updates van ronde één en twee. Zaterdag ronde drie live op Radio 5 Sports Extra vanaf 20:00 BST. Zondag laatste ronde op 5 Live vanaf 21:00

Als je naar Greg Norman luistert, is het gemakkelijk om te concluderen dat golf in wezen om geld gaat en dat er verder niet veel toe doet.

Suggereren dat we allemaal fouten maken, terwijl we probeerden de moord in 2018 op de dissidente Saoedi-Arabische journalist Jamal Khashoggi op het Saoedische consulaat in Istanbul af te wimpelen, was een zo grove blunder als je je maar kunt voorstellen.

Maar in de kern was het idee dat het belangrijker was om rekening te houden met de £ 1,6 miljard aan Saoedisch geld dat in de sport wordt geploegd via Norman’s LIV Golf Investments en hoe dit het verklaarde doel van de Australiër helpt om “het spel te laten groeien”.

Een van de meest opvallende dingen die hij zei in een interview met BBC Sport was dat een jonge amateur volgende maand kon spelen en enorme bedragen kon verdienen met zijn openingsevenement van £ 20 miljoen in de Centurion Club in Hertfordshire.

Om de onmiddellijke financiële voldoening van zijn toernooi te rechtvaardigen, zei Norman dat spelers niet “het moeizame proces van de maandagkwalificatie hoeven te doorlopen om deel te nemen aan de Korn Ferry Tour om vervolgens op de PGA Tour te komen”.

Met andere woorden, iemand kan stinkend rijk worden zonder zichzelf te hoeven bewijzen door de golfpiramide te beklimmen, wat een stilzwijgende erkenning is dat zijn komende reeks lucratieve invitatietoernooien eerder sportieve integriteit missen.

Dit is niet iets dat we kunnen zeggen van het evenement dat deze week in het hart van de golfaandacht staat. Het US PGA Championship biedt echte golfgeschiedenis en de Amerikaan Jordan Spieth kan zijn plaats tussen de groten van het spel verstevigen.

Onbetaalbaar, zoals ze zeggen.

In Southern Hills in Tulsa, Oklahoma, zal de 28-jarige Texaan zijn zesde poging doen om de Grand Slam-carrière te voltooien door alle vier de grote titels te winnen. En hij gaat naar de tweede major van het jaar voor mannen in een vorm die suggereert dat het mogelijk is.

Sinds het missen van de cut tijdens de Masters van vorige maand, is Spieth verslagen door slechts één speler – KH Lee, die de drievoudig grote kampioen van de vorige week in de Byron Nelson in zijn thuisstaat Texas versloeg.

Spieth won in Hilton Head onmiddellijk na zijn Augusta-teleurstelling en kwam voort uit het laag scorende Nelson-gevoel dat hij een goede kans had laten schieten om back-to-back te gaan en zijn 14e PGA Tour-overwinning te claimen.

“Het was een goede week, een goed momentum voor volgende week”, zei Spieth. “Maar deze zal een beetje prikken als ik terugkijk op de dag.”

Het is een maatstaf voor hoe goed Spieth zijn lange spel heeft herbouwd dat het zijn houding is die nu wordt beschouwd als de zwakke schakel in zijn arsenaal. Er is vaak een kans dat er op een ongelegen moment een korte voorbij glijdt.

Maar als hij de efficiëntie op de greens kan vinden die het kenmerk waren van zijn successen toen hij naar de Masters- en US Open-titels van 2015 rende, evenals naar The Open twee jaar later, zal hij een tussenstop maken in Tulsa.

“Volgende week komen we op greens die me veel aan Colonial doen denken”, merkte Spieth op na zijn laatste ronde afgelopen zondag, verwijzend naar het succes dat hij had gehad op de baan in Fort Worth, waaronder een touroverwinning in 2016.

“Het is struisgras, een geleidelijke helling waar je niet veel trucs hebt, wat volgens mij leuk zal zijn en ik heb deze week veel vertrouwen gekregen op de greens,” voegde hij eraan toe.

Hoewel hij op spectaculaire wijze het professionele toneel binnenstormde, nam Spieth geen kortere weg naar succes. Hij claimde junior amateur-onderscheidingen, succes op NCAA-niveau en klom op naar de nummer één van de wereld op de wereldranglijst voor amateurs.

Hij werd professional in 2012 ondanks het behalen van de laatste fase van de PGA Tour-school en maakte een stotterende start in de Hoofdklasse het jaar daarop, net voor zijn 20e verjaardag, waarbij hij op sensationele wijze de John Deere Classic claimde in juli.

In 2014 eindigde hij als tweede bij de Masters en deed hij nog een stap beter om twaalf maanden later zijn eerste major te landen, gevolgd door de US Open in juni.

Het zag ernaar uit dat hij de dominante kracht van het spel zou worden. Hij kwam dicht bij The Open, miste een play-off met één schot, en werd vervolgens de nummer één van de wereld nadat hij als tweede eindigde op het US PGA Championship om een ​​sensationeel jaar af te sluiten.

Maar na het winnen van de Open 2017 begon zijn spel uit elkaar te vallen. Hij slaagde er niet in het 2019 US Presidents Cup-team te halen en zijn ranking zakte naar de 82e in de wereld.

Een tijdje leek hij in vrije val en een ongemakkelijke schijnwerper scheen op iemand wiens grootsheid was omhuld door de grillige kwetsbaarheden die zelfs de meest getalenteerde golfers kunnen treffen.

De manier waarop Spieth is hersteld, is een van de grote golfverhalen van het afgelopen jaar. In tegenstelling tot de manier waarop hij op het toneel verscheen, was het een stapsgewijze vooruitgang en het product van harde transplantatie op het bereik, evenals rauw talent.

Zijn overwinning op de Texas Open van vorig jaar werd alom gevierd als een bevestiging dat hij terug was en nu met de eerste en tweede plaats in zijn laatste twee evenementen rijdt hij de PGA binnen die achtste in de wereld staat, zijn hoogste klassering sinds 2018.

Om de woorden van Norman te gebruiken, het was “een moeizaam proces”, maar daaruit komt golfglorie voort.

Nu speelt Spieth het op een PGA-veld minus de titelverdediger Phil Mickelson – nog niet in staat om het golfende publiek onder ogen te zien na zijn vernietigende opmerkingen over Norman’s Saoedische project.

Tiger Woods zal er zijn en het zal fascinerend zijn om zijn fysieke vooruitgang te volgen na zijn comeback bij de Masters, terwijl hij het parcours bewandelt waar hij de PGA won de laatste keer dat het daar in 2007 werd gespeeld.

Will Rory McIlroy – het onderwerp van de eerste All About The Open golf podcast exclusief op BBC Sounds – kunnen voortbouwen op zijn tweede plaats in de Masters?

En hoe zal de nummer één van de wereld, Scottie Scheffler, reageren op het spelen van zijn eerste major sinds hij vorige maand de beroemde Green Jacket opeiste?

Dit zijn allemaal belangrijke vragen die deze week in Oklahoma moeten worden beantwoord, maar bovenal is er die rondom Spieth.

Zal hij zich aansluiten bij die meest exclusieve club – die alleen wordt bezet door Woods, Jack Nicklaus, Gary Player, Ben Hogan en Gene Sarazen, om alle vier de majors voor heren te winnen?

Dat is het spul van sportieve glorie. Dat is wat fans opwindt en, verfrissend, niemand zal het over geld hebben.

Leave a Comment