US PGA Championship: Matt Fitzpatrick in de strijd als Mito Pereira aan de leiding in Southern Hills

Matt Fitzpatrick
Matt Fitzpatrick streeft ernaar een eerste grote titel te winnen en de eerste Engelsman te worden die dit evenement wint sinds Jim Barnes in 1919
-9 M Pereira (Chi); -6 M Fitzpatrick (Eng), W Zalatoris (VS); -5 C Young (VS); -4 Een Ancer (Mex); -3 S Vermogen (Ire)
Geselecteerde anderen: -2 B Watson (VS), J Thomas (VS); Peil T Fleetwood (Eng), R McIlroy (NI); +2 J Rose (Eng)

De Engelse Matt Fitzpatrick gaat zondag de laatste ronde van het US PGA Championship in Oklahoma in met drie schoten achter de verrassende leider Mito Pereira.

Fitzpatrick, die eerder deze week zei dat de Southern Hills-cursus “niet echt mijn ding was”, staat op de gedeelde tweede plaats op zes onder na een drie-onder 67.

Hij staat op gelijke hoogte met Will Zalatoris, die na ronde twee leidde maar een 73 sloeg.

De Chileense Pereira, die in zijn tweede major speelt, eindigde met een birdie en bereikte negen onder na een één-onder 69.

De scoreomstandigheden waren zwaar op een kille zaterdag, waarbij het grootste deel van het veld op de traditionele verhuisdag van golf de verkeerde kant op ging.

Het waren grotendeels degenen die konden vasthouden aan wat ze hadden, die het beter deden, afgezien van een handvol goed geconstrueerde rondes van mensen als Fitzpatrick, Seamus Power of Ireland en de Amerikaan Cameron Young, die ook 67’s schoot.

Young’s ronde omvatte een adelaar op de 17e par-vier om hem naar vijf onder par te brengen, één voor de Mexicaan Abraham Ancer, die een niveau-par 70 schoot, terwijl Power op drie onder staat.

Het zorgt voor een intrigerende laatste dag waarbij geen van de top zes een major heeft gewonnen.

De Amerikaan Webb Simpson tartte ook de trend om de lage ronde van de dag te posten, een vijf-onder 65, die hem naar één onder en een klim van 54 plaatsen op het klassement bracht.

De Noord-Ierse Rory McIlroy, tweemaal winnaar van dit kampioenschap, ging de andere kant op nadat hij had gezwoegd naar een vier-over 74 met een dubbele bogey en een driedubbele bogey op twee van de par drie holes. Het laat hem op gelijke hoogte, negen slagen op drift van de leiding.

Tiger Woods, die in zijn tweede major speelde sinds zijn levensbedreigende auto-ongeluk in februari 2021, had het ook moeilijk en eindigde de dag op 12 boven par na een negen-over 79 en de 15-voudig grote kampioen trok zich vervolgens terug uit het kampioenschap.

Fitzpatrick stil effectief

Fitzpatrick uit Sheffield kan tot nu toe slechts bogen op één top-10 grote finish in zijn carrière, met die bij zijn debuut op de Masters zes jaar geleden, maar de 27-jarige zal zondag vertrekken in de laatste koppeling na het temmen van de Tulsa cursus op zaterdag.

De nummer 17 van de wereld begon met opeenvolgende bogeys, maar hij trok bijna onmiddellijk één schot terug, hol uit het zand bij de vijfde, en, na nog een bogey bij zeven, begon hij zich een weg omhoog te banen naar het klassement met birdies om negen en de par- vijf 13e.

Het was een dag waarop het fortuin snel keerde en Fitzpatricks ronde van solide naar spectaculair ging toen hij afsloot met back-to-back birdies, de laatste gevierd met de vuistpomp van een man die weet dat hij een echte kans heeft om een ​​eerste major te winnen trofee op zondag.

“Ik kijk uit naar wat er ook gebeurt. Ik heb in ieder geval drie ronden goed gespeeld”, zei Fitzpatrick.

“Ik heb eerder de ervaring gehad om in Europa aan de leiding te staan ​​en een major is heel anders. Dit is de eerste keer dat ik in de juiste strijd sta, dus ik kijk er naar uit om te proberen zo hoog mogelijk te blijven.”

Pereira eindigt sterk na wiebelen

Mito Pereira
Mito Pereira speelt in zijn tweede major, nadat hij de cut op de US Open 2019 heeft gemist

Zalatoris heeft vier keer in de top-10 geëindigd in zijn eerste zeven grote starts en leek goed geplaatst om dichter bij een eerste overwinning te komen nadat hij halverwege het tempo het tempo had bepaald, één vrij van het veld.

Maar de Texaan moet, net als zijn speelpartner Pereira, de PGA Tour nog winnen en de druk van het leiden van een majoor leek het te vertellen op een rampzalige front-negen.

De 25-jarige worstelde om grip te krijgen op zijn putting stroke met vier bogeys in zijn eerste zeven holes.

Pereira, die onthulde dat hij vrijdagavond slechts negen en een half uur had geslapen, in plaats van zijn gemiddelde van 11, begon de dag als tweede, maar crashte in een birdie op de tweede om Zalatoris over te slaan en een voorsprong te nemen op negen onder.

Terwijl Zalatoris’ aanraking met de putter hem steeds in de steek liet, betekende een nieuwe birdie bij de vijfde dat Pereira – op slechts zijn tweede grote start – een voorsprong van vier schoten had tegen de tijd dat hij de zevende tee naderde.

Maar de 27-jarige uit Santiago kwam zijn eigen problemen tegen rond de turn, waarbij hij vier bogeys kaardde en meer schoten liet vallen in een periode van vijf holes dan hij in het hele toernooi had.

De nummer 100 van de wereld toonde vastberadenheid om de controle terug te krijgen met opeenvolgende birdies op de 13e en 14e, terwijl Zalatoris ook enige kalmte hervond om een ​​drie-over 73 te kaarden, maar Pereira zette zichzelf in pole position voor een eerste grote titel door binnen te rollen vanaf 27 voeten voor zijn vijfde birdie van de dag op de laatste hole om een ​​69 te kaarten.

Het is de eerste keer dat hij de leiding heeft genomen na een ronde in een PGA Tour-evenement en hij wordt de eerste speler die de volledige voorsprong van 54 holes vasthoudt bij hun debuut in dit toernooi sinds John Daly, die in 1991 won.

“Als je doordeweeks echt goed golft, win je – het maakt niet uit of het je eerste of je tiende keer is”, zei Pereira.

“Ik ga gewoon proberen mijn hoofd bij het moment te houden en er ook van te genieten, want ik zit in de laatste combinatie van een major. Als je me dit twee of drie jaar geleden had verteld, zou het onwerkelijk zijn. “

McIlroy gefrustreerd op dag drie

Rory McIlroy
Rory McIlroy plaatste zaterdag een vier-over-par 74

De recente grote prestaties van McIlroy werden gekenmerkt door trage starts en sterke afwerkingen, maar in Southern Hills leek hij het omgekeerde te doen door een vijf-onder 65 te schieten om na de eerste ronde de leiding te nemen.

Echter, na een wind van 71 in de wind van vrijdag, begon de Noord-Ier de dag vijf op het tempo van Zalatoris.

Hij opende met een serie van vijf pars, maar een dubbel bogey op de zesde par-drie, nadat hij het water had gevonden met zijn tee-shot, leidde tot een kostbaar punt.

De viervoudig grote kampioen, die een einde wil maken aan zijn achtjarige grote droogte, maakte een bogey nadat hij bijna het water weer had gevonden en maakte er vier slagen van verloren in drie holes met nog een dropshot op acht waardoor hij weer op niveau kwam. .

McIlroy maakte een birdie op de negende, maar dat bleek een valse dageraad toen de 33-jarige drie schoten liet vallen bij de par-drie 11e, zijn theeschot naar links lekte en vervolgens drie-puttend toen hij eindelijk de green bereikte.

En toen kwam er een run die zijn hoop op het kampioenschap misschien levend had gehouden.

McIlroy maakte een birdie op de par-vijf 13e na het bereiken van de green in twee, voordat hij een prachtig tee-shot op een paar voet plakte om ook de par-drie 14e te birdie. Hij maakte er drie birdies op vier holes op de 16e.

Een gedropt schot op de laatste maakte echter een frustrerende middag.

Leave a Comment